Hlavní obsah

Slavnostní akademické shromáždění k 15 letům univerzitního studia v Klatovech

Novinky, Ivo Šašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2002 bylo slavnostně otevřeno klatovské Konzultační středisko Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze. Letošním letním semestrem je v Klatovech ukončen 15. akademický rok. Co všechno se za tu dobu událo?

Foto: Radana Šašková

Účastníci slavnostního akademického shromáždění k 15 letům fungování konzultačního střediska PEF ČZU v Klatovech

Článek

Na podzim zmiňovaného roku 2002 se v sále Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech uskutečnila menší slavnost k zahájení výuky v Konzultačním středisku Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze v oboru Veřejná správa a regionální rozvoj. Jednalo se o tříleté kombinované bakalářské studium, takže v roce 2005 mohl být otevřen navazující, rovněž kombinovaný, magisterský studijní program stejného předmětu. 

Absolventi bakalářského i magisterského studia dnes v regionu působí na celé řadě významných pozic  ve veřejné správě i v soukromém sektoru. Konzultační středisko se za dobu svého trvání stalo významným centrem celoživotního vzdělávání nejen na Klatovsku, ale i v celých jihozápadních Čechách.

Rok 2008 byl dalším z významných v historii střediska. Tehdy byly Klatovy s Domem Harmonie v Mirošově vybrány Provozně ekonomickou fakultou ČZU jako pilotní místa, kde bude zahájena tehdy revoluční metoda virtuální univerzity třetího věku. Revoluční byla v tom, že v té době nebyla obvyklá věc dnes naprosto běžná, aby senioři pracovali s počítačem a ovládali internet.

Senioři studují univerzitu pomocí modifikovaných multimediálních aplikací, především videa sdíleného přes internet. Veškerou internetovou výuku připravují pedagogové veřejnoprávních univerzit, provoz systému zajišťuje Provozně ekonomická fakulta České zemědělské univerzity v Praze. Zároveň zde většina kurzů byla natočena. Že tato myšlenka je životaschopná, ukázal čas. Dnes, po deseti letech, je po celé České republice 252 středisek, ve kterých studuje téměř 5800 posluchačů.

K úspěšným aktivitám konzultačního střediska přispívá i Úhlava, o. p. s., která plní roli technického administrátora a v případě Virtuální univerzity třetího věku (VU3V) i certifikovaného tutora. Univerzita i Úhlava, o. p. s. se podílely na řadě společných projektů, do kterých se postupně zapojují i další partneři v regionu. Například na území Místní akční skupiny Pošumaví i díky její podpoře fungují dnes ve 13 obcích střediska VU3V a senioři mají tak možnost se zapojit do univerzitních aktivit i ve velmi malých sídlech.

K uvedeným výročím se v pátek 18. května uskutečnilo v Městském kulturním středisku v Klatovech slavnostní akademické shromáždění uspořádané Provozně ekonomickou fakultou České zemědělské univerzity v Praze a Městem Klatovy za podpory Úhlavy o.p.s. a MAS Pošumaví z.s. Slavnostního shromáždění se zúčastnili děkan PEF ČZU Ing. Martin Pelikán a místostarosta Klatov Ing. Martin Kříž. Součástí slavnostního akademického shromáždění bylo i předání osvědčení o absolvování letního semestru VU3V seniorům ze sedmnácti středisek z jihozápadu Čech.

Klatovské konzultační středisko PEF ČZU v Praze dokazuje, že celoživotní univerzitní vzdělání je možné úspěšně provozovat i v menších sídlech, aniž by byla snížena kvality výuky a znalostí absolventů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám