Hlavní obsah

Slavnosti mrkve ve Zlivi letos vyvrcholí ohňostrojem

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohatý kulturní a společenský program čeká v sobotu 20. srpna všechny, kteří se vydají na návštěvu Zlivi na Českobudějovicku. Koná se zde totiž v pořadí již šestý ročník městských Slavností mrkve, inspirovaných historickou legendou o zelenině omylem vypěstované u kostela místo ozdobných květin.

Článek

Zlivi se proto mezi Jihočechy přezdívá Mrkvanov. Dříve se zde často kvůli těmto výrazům odehrávaly rvačky mezi místními a přespolními. To už je ale minulostí. V sobotu bude hrát mrkev hlavní roli.

„Bude servírován mrkvový koláč, uskuteční se kulinářské klání v přípravě pokrmů z mrkve, soutěže v pití mrkvového džusu, strouhání mrkve a podobně. Ochutnat bude možné i mrkvovou zmrzlinu,“ uvedl starosta Zlivi Jiří Štabrňák.

Slavnosti začínají ve 13 hodin. V odpoledním programu na Dolním náměstí vystoupí různé hudební a divadelní soubory, chybět nebude večerní ohňová show a ohňostroj.

Jak to vlastně bylo ve Zlivi s mrkví, neví nikdo s jistotou dodnes. Existuje řada variant tohoto příběhu, nicméně základ mají všechny společný. A to, že u zlivského kostela kdysi vyrostla mrkev. Jakým způsobem se ale do země dostala, v tom už se legendy liší.

Nejčastěji zmiňovanou, i když nikdy nepotvrzenou pověstí je, že sedláci z Hluboké nad Vltavou dodali zlivským sedlákům místo semínek květin, které měly zkrášlit okolí zdejšího kostela, semínka mrkve. Kolem kostela pak vyrostla mrkev a obyvatelé Zlivi se stali předmětem posměchu.

Pravda bude podle starosty spíše ta, že ve zlivské půdě, která je jílovitá a málo úrodná, se jiné zelenině než mrkvi prostě nedařilo. Mrkev se zde navíc sázela už před stavbou kostela.

„Slavnosti města mají od svého prvního ročníku velice vysokou návštěvnost a určitě to není jen mrkví. Díky podpoře Jaderné elektrárny Temelín si můžeme dovolit i vysokou úroveň programu, což bychom si pouze z vlastního rozpočtu bez tohoto příspěvku mohli dovolit jen těžko,“ uzavřel Štabrňák.

Výběr článků

Načítám