Hlavní obsah

Šlapanická muzejní noc nabídne (nejen) ukázky japonského bojového umění

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzejní noc ve Šlapanicích u Brna se letos uskuteční v netradičním podzimním termínu, a to v pátek 17. října od 17.30 hodin.

Foto: Petra Svobodová

Pozvánka na Muzejní noc ve Šlapanicích

Článek

Muzeum ve Šlapanicích letos slaví 80 let od svého vzniku a pořádá proto bohaté doprovodné programy. Kromě výstav se již tradičně konaly přednášky, archeologická vycházka a tvořivé workshopy.

Vyvrcholením těchto aktivit je Šlapanická muzejní noc. V pátek 17. října od 17.30 hodin proběhne slavností ukončení výstavy A léta běží…, na které plynule naváže vernisáž k nové výstavě o Japonsku a o první české cestovatelce kolem světa Dálky s vůní sakury.

Návštěvníci se mohou těšit na zábavný program pro děti i dospělé, živou hudbu a především poutavé ukázky japonského bojového umění. Během něj bojovníci předvedou japonské zbraně i brnění. Po programu, který proběhne v budově muzea na Masarykově náměstí, se zájemci mohou přesunout do objektu tzv. Radnice, kde se jim otevře podzemí a tajemná šatlava. Zajištěna bude komentovaná prohlídka.

„Na výstavě Dálky s vůní sakury jsou ke zhlédnutí krásná kimona, vějíře, dřevořezy, hračky i sakrální předměty, které nám zapůjčilo Národní muzeum – Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur. Pro děti, ale i pro hravé dospělé jsme připravili dětskou hernu, kde se mimo jiné naučí skládat origami, zahrají si na zápasníky sumo a vyzkouší si kimono i japonské dřeváky,“ řekla Martina Krajíčková, kurátorka výstavy.

Muzeum ve Šlapanicích sídlí ve starobylé budově někdejší scholasterie. V jeho sbírkách se nachází mimo jiné pozůstalostní fond významného českého krajináře Aloise Kalvody, který se v městečku Šlapanice narodil. Součástí etnografických sbírek muzea je pozoruhodná kolekce výšivkových tiskátek.

Šlapanice a jejich okolí jsou také spojovány se známou slavkovskou bitvou tří císařů. Budova scholasterie sloužila před bitvou jako štáb maršála Soulta, velitele IV. francouzského armádního sboru.

Ve vestibulu muzea jsou nově vystaveny dva restaurované koněspřežné kočáry pocházející z přelomu 19. a 20. století. V současné době se v muzeu konají krátkodobé tematické výstavy a muzeum se ve své činnosti dlouhodobě zaměřuje na dětské návštěvníky.

Muzeum ve Šlapanicích je jednou z poboček Muzea Brněnska, které dále spravuje Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a v roce 2015 otevře novou pobočku ve Vile Löw-Beer v Brně.

Na programu Šlapanické muzejní noci se podílí Muzeum Brněnska – Muzeum ve Šlapanicích, Kavka, o.s. a město Šlapanice.

Reklama

Výběr článků

Načítám