Hlavní obsah

Školáci ze Lhenic podnikli exkurzi do počítačového světa

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podívat se do moderního datacentra, dozvědět se něco o internetu nebo si vyzkoušet dnes již historické počítače mohli minulý týden žáci lhenické základní školy v rámci exkurze do společnosti INTERNET CZ. Do firmy, která sídlí v na první pohled nenápadné šumavské obci Ktiš, přitom proudí data z celé republiky.

Foto: Internet CZ

Sídlo firmy INTERNET CZ, a.s. v Ktiši nedaleko Prachatic

Článek

Podobnou prohlídku by jistě školákům záviděl kdejaký IT manažer. Pro děti je uzpůsobena tak, aby se zábavnou formou dozvěděly základní informace ze světa počítačů, které se jim v dnešní době určitě budou hodit. Během 2,5 hodinové návštěvy si děti rozdělené do tří skupin postupně projdou všechny prostory firmy včetně moderní serverovny s několika stovkami serverů. Absolvují i prezentaci o internetu a navštíví i výstavku dnes již historické, ale stále funkční výpočetní techniky.

„Prohlídku je samozřejmě nutné přizpůsobit věku dětí, proto jim exkurzi zpestřujeme právě ukázkami různých zajímavostí,“ uvedl ředitel společnosti Erich Syrovátka. „Že děti dnes baví počítače a všechno kolem nich, je pochopitelné, ale překvapilo nás, jaký mají i ty z nižších ročníků přehled a jak se o technické informace zajímají,“ dodal.

O tom, že „výuka informatiky v praxi“ může být i pro malé školáky zajímavým zážitkem, vypráví jedna z účastnic, která se svými spolužáky z 2., 3. a 6. třídy ZŠ Lhenice exkurze zúčastnila. „Nejvíc se mi líbila prohlídka serverovny, když nám spustili generátor, nebo když jsme se mohli podívat, jaké počítače se dřív používaly. Dokonce jsem si na památku odnesla i papírovou pásku s výpočtem ze staré kalkulačky, kterou jsme si mohli vyzkoušet,“ popsala své zážitky Zuzana Rojíčková.  

O netradiční exkurze u největšího tuzemského poskytovatele internetových služeb známého na trhu pod značkou FORPSI začíná být mezi školami v poslední době zájem. Již 18. června zavítají do Ktiše děti ze ZŠ Vodňanská z Prachatic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám