Hlavní obsah

Šíleně smutná princezna dnes v premiéře v ostravském Divadle loutek

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako tradičně den před premiérou proběhla ve čtvrtek 27. března v Divadle loutek Ostrava generálka připravované premiéry divadelní hry Šíleně smutná princezna. Režisérka Lucie Málková ji adaptovala na základě známé filmové pohádky z roku 1968.

Foto: Josef Zajíc

Šíleně smutná princetna v Divadle loutek Ostrava: Z generálky 27.3.2014. Princezna Jana Zajacová, kytarista, Jiří Krupica a princ Lukáš Červenka.

Článek

Generálku připravované premiéry zhlédli ve čtvrtek pedagogové mateřských škol, kteří měli možnost po představení pohovořit a podiskutovat s tvůrci inscenace.

Divadelní hra Šílené smutná princezna bude mít v Divadle loutek premiéru v pátek 28. března v 17 hodin. Divadelní adaptaci filmové pohádky natočené v roce 1968 se ujala režisérka představení Lucie Málková.

„Autory námětu filmu a scénáře jsou František Vlček a Bořivoj Zeman. Oba ve své době velmi známí filmaři. Scénárista František Vlček (1910 - 1981) napsal scénáře k filmům Pytláková schovanka, Bohouš, Anděl na horách, Můj brácha má príma brachu a další. Scénárista a režisér Bořivoj Zeman (1912 - 1991) už měl v té době za sebou Pyšnou princeznu, Byl jednou jeden král a další filmy. Na textech písní spolupracoval Ivo Fišer (1924 - 1990). Nádhernou podmanivou hudbu napsal tehdy osmnáctiletý hudebník a multiinstrumentalista Jan Hammer ml. (1948),” řekla v diskuzi po představení Jana Pithartová, dramaturgyně DLO.

V adaptaci filmu na divadelní pohádku se režisérce Lucii Málkové podařilo spolu s výtvarníkem, scény, kostýmů a loutek Pavlem Hubičkou zachovat svižnost děje a právě scéna dovoluje jakoby filmovými střihy posouvat děj.

Hlavní a stěžejní roli inscenace princeznu hraje Jana Zajacová. Sekunduje jí Lukáš Červenka v roli prince. V rolích králů otců obou dětí se představí Ivan Feller (Král Dobromysl) a Karel Růžička (Král Jindřich). Prohnané a všemi mastmi mazané rádce X a Y hrají Ondřej Beseda (Y ) a Jiří Krupica (X). V dalších rolích uvidíme Tomáše Rossiho, Vladimíru Kravkovou, Editu Bandyovou, Richarda Liberdu, Martina Štěpandu, Daniela Klose a Milana Hrubeše. Hudbou dobrovází kapela GOLDEN BIRDS.

Premiéra představení je na programu v pátek 28. března v 17.00 hodin na hlavní scéně DLO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám