Hlavní obsah

Shoemánie představuje sandály z hroší kůže, holínky postilióna i střevíce Karla IV.

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímá vás, jak vypadaly třeba brokátové korunovační střevíce Karla IV., dřeváky budhistického mnicha nebo brynelky Boženy Němcové? Pak se vydejte na Shoemánii, která se až do 29. června koná v pražském obchodním Centrum Chodov.

Foto: archív MJVM ve Zlíně

Luxusní dámská společenská lodička z kolekce pro EXPO New York 1939, výrobce modelárna Baťa Zlín.

Článek

Unikátní výstavu čítající zhruba dvě stovky historických exponátů obuvi tam připravilo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. 

Výstava představuje hned několik historických rarit z největší obuvnické sbírky obuvi, kterou v České republice disponuje zlínské Muzeum jihovýchodní Moravy a jejíž významná část je trvale k vidění ve stálé expozici „Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost“.

K této expozici stojí za to poznamenat, že se jedná o nejlepší muzejní výstavu roku 2013 v ČR, a proto se pyšní hlavní cenou Gloria Musaealis. 

„Výstavku v Praze jsme rozčlenili do několika částí. Představujeme na ní kolekci lidové obuvi z Moravy, Čech a Slovenska, dále pak cizokrajnou obuv ze všech kontinentů a kolekci bot pocházejících z produkce firmy Baťa v letech 1894 – 1945. Atraktivní součástí výstavy je i soubor historické obuvi dokumentující vývoj obouvání v Evropě od středověku až po současnost, a to prostřednictvím replik i originálů,“ řekla kurátorka a autorka expozice Miroslava Štýbrová. 

Mezi největší rarity a zároveň nejstarší originální exponát patří holínky postilióna – poštovního panáčka z roku 1800, jejichž půlpár váží neuvěřitelných 3,75 kilogramu. „Tyto těžké boty zůstávaly na voze a chránily nohy pošťáka při jízdě povozem,“ upřesnila Miroslava Štýbrová.

Návštěvníci si mohou prohlédnout i sandál ugandských domorodců vyrobený z hroší kůže, pantoflíček pro gejšu zvaný getas nebo mohutný dřevák buddhistického mnicha. 

Lidé na výstavě uvidí i české kuriozity a vzácnosti, například kopii brokátového korunovačního střevíce Karla IV., brynelky Boženy Němcové či kolekci překrásných bot vyrobených ve firmě Baťa. Sbírku obuvi pak doplňuje i ševcovská dílna z přelomu 19. a 20. století, kde je vystaveno na šest desítek nejrůznějších obuvnických pomůcek. 

V rámci celé expozice Shoemánie nechybí ani kolekce sportovní obuvi, v níž je třeba zastoupena i tretra Emila Zátopka či současné modely od předních českých i zahraničních návrhářů. Své modely zde vystavuje například úspěšná česká návrhářka Pavla Podsedníková, v jejichž extravagantních modelech se nechala fotografovat i zpěvačka Lady Gaga, takže návštěvníci této výstavy si mohou být zcela jisti, že rozmanitost tvarů a barevná krása bot je potěší i inspiruje. 

Sbírka obuvnického muzea, která je součástí stálé expozice „Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost“ patří k nejstarším svého druhu v Evropě. Prostřednictvím více než šesti set exponátů seznámí návštěvníky s historií i současností obouvání, vývojem výroby obuvi a dějinami ševcovského řemesla.

Sbírkový fond sleduje vývoj obouvání od nejstaršího období českých dějin až po současnost. Nejranější období je zachyceno prostřednictvím replik, nejstarší originály pocházejí z konce 16. století. Atraktivní součástí expozice je kolekce obouvání cizích národů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám