Hlavní obsah

Sen noci svatojánské bude mít derniéru

Novinky, Veronika Jurčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tuláka noci, samý žert a vtip, se v sobotu 14. prosince v 19.00 naposledy promění Radovan Král – v Městském divadle Zlín bude mít derniéru komedie Sen noci svatojánské v režii Pavla Kheka.

Foto: Zdeněk Němec

Luděk Randár jako král elfů a skřítků Oberon.

Článek

Na jevišti Velkého sálu naposledy vyroste tajemný les plný čar a kouzel, zabloudí v něm čtveřice mladých milenců a poťouchlý Puk zamíchá ještě jednou kartami.

Smutná zpráva pro příznivce Shakespearových komedií, o něco méně smutná pro jevištní techniku – už nebude muset před každým představením házet lopatou na jeviště 200 kg černé gumodrti, která v inscenaci „hraje“ lesní půdu. A pak ji uklízet.

„Shakespeare by byl dobrý marketingový manažer, za hlavní téma hry si vybral cit, který se dotýká nás všech. Je to hra, která se v každém okamžiku dotýká všech diváků v hledišti," vysvětlil Pavel Khek, proč se rozhodl inscenovat právě Sen.

Do hry, v níž vystupuje dvacet postav, obsadil pouze osm herců. "Podezírám Shakespeara, že někde ve skrytu duše si to takhle představoval. Jeho dramatickou metodou ve Snu je zdvojování, zrcadlení, příběh athénských milenců se zrcadlí v příběhu, který hrají řemeslníci a tak dál. My jsme rozhodli to zdvojování dovést do důsledku,“ řekl.

A aby toho herci neměli málo, museli se naučit hrát na nejrůznější hudební nástroje z dílny muzikoterapeuta Václava Kořínka, které předtím nikdy neviděli. Hrají Radovan Král, Luděk Randár, Eva Daňková, Radoslav Šopík, Marek Příkazký, Zdeněk Lambor, Hana Tomáš Briešťanská a Marie Vančurová.

Sen noci svatojánské měl ve Zlíně premiéru v říjnu 2012. Vstupenky na derniéru jsou ještě k dostání v pokladně.

Reklama

Výběr článků

Načítám