Hlavní obsah

Rytířský souboj, princezny i roboti. V expozici zámku Dobříš se zabydlely loutky

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruku na srdce, kdo by nechtěl bydlet na půvabném rokokovém zámku s francouzským parkem? Zámek Dobříš toto privilegium už třetím rokem umožňuje. Nejprve se zde v roce 2012 zabydlely panenky, loni plyšoví medvídci a letos se do hostinských prostor zámku nastěhovaly loutky.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Na zámku Dobříš je veřejnosti sbírka loutek Aleny Vorlové představena poprvé, k vidění je kolem 70 figur

Článek

A nejsou to jen tak ledajaké loutky. Jde o část vzácné kolekce ze soukromé sbírky MUDr. Aleny Vorlové, jejíž manžel Jiří shromažďoval loutky od padesátých let dvacátého století.

„Kompletní soubor zahrnuje na 3 tisíce kusů, troufám si říct, že je to vůbec nejrozsáhlejší sbírka loutek v celé Evropě,“ sdělil kurátor výstavy Pavel Truhlář, který sám také loutky vyrábí, prodává a hraje loutkové divadlo.

Jedinečnost v celistvosti sbírky

Sběratel a loutkář Jiří Vorel, se kterým Pavel Truhlář v minulosti několikrát spolupracoval, se podle jeho slov zajímal o loutkové divadlo již od svého mládí. V padesátých letech sám dokonce spoustu dřevěných postaviček doslova zachránil před zkázou a zničením – poté, co se u nás po nástupu komunismu rušily ochotnické spolky, organizace Sokol a podobně.

„Právě i díky celistvosti je sbírka unikátní, pan Vorel tehdy dával dohromady celé loutkové kolekce a soubory od různých výtvarníků,“ vysvětlil Truhlář, který po smrti Jiřího Vorla začal s jeho ženou Alenou spolupracovat a pořádat loutkové výstavy. Jedna z nich se v rámci hlavní turistické sezóny koná v expozici zámku Dobříš.

Postavičky se na zámku nudit nebudou…

Myslivci, sova a vlk dohlížejí na souboj udatných rytířů v loveckém pokoji. V pánské ložnici vítá návštěvníky pan král s lokajem a rozverným Kašpárkem, do italského společenského salonku se nastěhovaly nadpřirozené postavy jako čerti, vodníci a létající draci.

Cikánka věštící z ruky urozené šlechtičně na jedné straně, dámy sledující představení loutkového divadla na straně druhé. Takový obrázek skýtají turistům pro změnu loutky v dámském rokokovém salonku. Dámská ložnice se pak zahalila do ženských a dívčích snů, podle kurátora jde o sny romantické. „V místnosti jsou nainstalované tři překrásné loutkové páry zamilovaných princů a princezen,“ prozradil Truhlář.

I jeho tvorbu návštěvníci dobříšského zámku zhlédnou. 

V poslední místnosti hostinské části, takzvaném spisovatelském pokoji, který upomíná na období, kdy dobříšský zámek fungoval jako Domov spisovatelů, nainstaloval Truhlář kolekci vlastních loutek á la robotů.

Truhlářovy loutky jsou rovněž jediné, které na zámku zastupují současnou tvorbu. „Ostatní loutky jsou zhruba z let 1860 – 1920,“ dodal autor koncepce výstavy.

Na zámku Dobříš je veřejnosti sbírka loutek MUDr. Aleny Vorlové představena poprvé, k vidění je zde kolem 70 figur. Kompletní sbírka, která čítá na 3 tisíce kusů, byla celá vystavena pouze jednou, v roce 2008 na zámku v Roztokách u Prahy. V roce 2012 se sbírka mimo jiné podívala také do brazilského Sao Paula.

Expozice dřevěných loutek je k vidění v rámci prohlídky prvního návštěvního okruhu až do 31. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám