Hlavní obsah

Rokycanské muzeum vzpomíná na srpen 1968

Novinky, Veronika Plachá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srpen 1968 fotoobjektivem rokycanských občanů, tak se jmenuje výstava, která je v těchto dnech k vidění v rokycanském Muzeu Dr. Bohuslava Horáka, které je pobočkou Západočeského muzea v Plzni. Jak je z názvu patrné, připomíná vpád vojsk Varšavské smlouvy na území Československa před 50 lety. Výstava potrvá až do konce září.

Foto: Veronika Plachá

Srpen 1968 fotoobjektivem rokycanských občanů

Článek

V noci z 20. na 21. srpna 1968 vtrhla vojska pěti komunistických zemí patřících k Varšavské smlouvě na území Československa bez vědomí tehdejší vlády. Do Rokycan dorazila sovětská invazivní vojska 21. srpna a obsadila tamní radnici.

Co se dělo po celý první den okupace? Jak dopadla socha rudoarmějce „Divína“? Jak tento temný okamžik našich dějin vnímali obyvatelé rokycanského okresu? Tyto a mnohé další informace se mohou lidé dozvědět právě na vzpomínkové výstavě.

Okupaci připomínají nejen dokumenty z archivu, ale i fotografie z rokycanského muzea a také dosud nikde nezveřejněné fotografie z rodinných archivů místních obyvatel. Občané Rokycanska se snažili zachytit atmosféru ve městě: tanky, obrněná vozidla, vojáky, zvědavé občany na ulicích, protestní transparenty, nesouhlasné nápisy ve výlohách…

Na realizaci výstavy se podílelo Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech a Státní okresní archiv Rokycany.

Výstavu, která se pro veřejnost otevřela 6. června, najdou zájemci v malém výstavním sále v hlavní budově muzea na náměstí Josefa Urbana. Navštívit ji mohou od úterý do pátku mezi od 8 do 12 hodin a od 12.30 do 16 hodin. Potrvá do 30. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám