Hlavní obsah

Rokoko zažije pražskou premiéru komické opery Vrahem z pomsty Jana Josefa Röslera

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 12. října proběhne v divadle Rokoko pražská premiéra opery Vrahem z pomsty. Opera pojednává klasický příběh italské vendety. Je zpracována v komorně komickém provedení a exkluzivně po více než 200 letech nabídne pražským divákům hudbu Jana Josefa Röslera. Představení začíná v 19 hodin.

Foto: Alena Hönigová
Článek

„Komická opera lobkovického kapelníka Jana Josefa Röslera byla zamýšlena jako parodie na tehdejší italskou operu. Chytlavé árie, vtipné provedení plné zvratů, jakož i hodinová délka činí z opery zábavnou podívanou i pro diváka bez jakýchkoliv zkušeností s vážnou hudbou. Hudební znalci pak mohou ocenit vtipné narážky na operní klišé, stylovou interpretaci i originalitu řady prvků Röslerovy kompozice,“ uvedla autorka hudební transkripce Alena Hönigová.

Opera Vrahem z pomsty je zasazena do prostředí tiskařské dílny 30. let 20. století. Pracuje s nejjednoduššími scénickými prvky a nechává vyniknout síle hudby i autentickým výkonům vynikajících sólistů. Na pódiu se objeví Anna Hlavenková (v roli Isabelly), Daniel Issa (v roli Fernanda), Jaromír Nosek (v roli Riccarda), Javier Hagen (v roli Bruna) a český vokální soubor Honey voices. Režie se chopil Miroslav Rovenský.

„V našem představení nefiguruje žádný dirigent, vše je založeno na interakci jednotlivých hráčů a zpěváků. Proto jsem ráda, že bude opět hrát Eisenberg kvartet. Jeho hráči skvěle technicky ovládají tento styl, ale také magii momentu. Každé představení je něčím nové a to je zábava,“ dodala Alena Hönigová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám