Hlavní obsah

Říjen byl v Ostravě zaslíbený pro milovníky chemie

Novinky, Beáta Kapošváry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říjen byl pro Přírodovědeckou fakultu Ostravské univerzity plodný na popularizačně vzdělávací akce v oboru chemie. Fakulta pořádala nejen workshop pro učitele chemie, ale také speciální přednášku pro žáky základních škol a studenty středních škol, kteří mají talent na chemii.

Foto: Beáta Sklářová

Přednáška pro chemické talenty: "Hrajeme si s chemií"

Článek

Učitelé chemie si rozšiřují znalosti

Workshop pro učitele chemie, který pořádala Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity 4. října, byl zaměřen na prezentaci atraktivních chemických pokusů a odzkoušení vlastních návrhů učitelů chemie ze základních a středních škol.

Účastníci workshopu společně s doc. Marií Solárovou, která učí didaktiku na katedře chemie PřF OU, měli možnost vyzkoušet pokusy z domácích surovin, jako jsou cukr, potravinářské barvivo, jedlá soda, ocet, lepidlo Herkules, jar, z nichž vznikla například cukrová duha nebo barevná sopka, či efektní pokusy, kdy prskavka hoří ve vodě nebo zábavné zjišťování hladiny oxidu uhličitého pomocí bublifuku.

Dále si vyzkoušeli chemické pokusy z běžně dostupných laboratorních chemikálií (Manganistanový chameleon, Lémeryho sopka, hořící akvárium, chemický Heloween). Atmosféra kurzu byla báječná a podnětná pro všechny přítomné. Cílem tohoto pracovního setkání je výměna zkušeností s atraktivními chemickými pokusy, aby děti výuka chemie bavila. 

Přednáška pro chemické talenty

Žáci základních škol a studenti středních škol, kteří mají talent na chemii, se sešli v prostorách Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity v Ostravě v pátek 19. října na speciální přednášce Hrajeme si s chemií. 

Obsah přednášky byl zaměřen motivačně – cílem bylo ukázat žákům „chemii kolem nás“ jako je např. chemie v pohádkách, ve filmu a chemii spojenou například s hudbou. Žáci a studenti pak například v úryvcích filmů a pohádek hledali chemické chyby nebo zajímavosti. Přednáška byla protkána i mnoha atraktivními chemickými pokusy, které byly s žáky analyzovány z pohledu učiva chemie (redoxní pokusy, plamenové zkoušky, efektní pokusy s luminolem apod.). Všechny ukázky byly doprovázeny diskuzí se studenty k vysvětlení průběhu pokusů. Nechyběly ani soutěže v chemických hrách typu Riskuj, Chcete být jedničkářem, nebo chemické rébusy - a pro výherce i sladké odměny.

Přednášku vedla opět oblíbená doc. Marie Solárová z katedry chemie PřF OU, při pokusech jí asistoval student doktorského studia z katedry chemie Mgr. Tomáš Zelenka a u chemických her pro teenagery pomáhaly další studentky učitelství chemie Marcela Pytlíková a Ivana Felgenträgerová. 

Akce měla úspěch, všechny účastníky to evidentně bavilo. Věříme, že si všichni nejen rozšířili svoje chemické znalosti, ale načerpali také inspiraci pro další studium tohoto zajímavého přírodovědného oboru. 

Obě akce byly realizovány v rámci projektu OPVK „Svět vědy - záhadný i zábavný“ (registrační číslo projektu CZ.1.07/2.3.00/35.0053), který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám