Hlavní obsah

Retro snímky i současnou tvorbu s muzikantskou tematikou nabízí protivínská Kaplanka

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 4. ledna proběhla v prostorách galerie Kaplanka vernisáž výstavy autorů původem z Prahy, usadivších se na jihu Čech. V ten samý den i hodinu probíhalo v Písku zahájení mezinárodní fotografické výstavy Jazz World Photo 2016, takže aktéři počítali s prakticky nulovou účastí.

Foto: Petr Hejna
Článek

Kupodivu trojice vystavovatelů nebyla v přesile, dorazili především členové píseckého klubu Teri foto podpořit dva ze svých kmenových zástupců.

Po krátkém přivítání a představení autorů proběhla projekce dvou letitých filmových kreací v mírně surrealistickém duchu, sálajících nefalšovanou retro atmosférou, danou technikou příslušnou době před čtyřiceti lety. Poctivé kazy, šumy a škrábance a plovoucí obraz na starých filmech nenahradí žádné současné následné úpravy ve snaze dosáhnout dobového dojmu.

Pohoštění opět bylo z poctivé vlastní výroby, takže kromě bublaniny plné ovoce z vlastní zahrádky se návštěvníci dočkali poctivé jihočeské cmundy z plechu, obohacené krom přehršle aromatických bylinek (z vlastní zahrádky) a domácí slaniny šunkou, parmezánem i sezamovým semínkem.

V podkroví na ně následně čekala jednak malá expozice dnes již archaických fotoaparátů použitých na starých vystavených snímcích - pro budoucí návštěvníky však již dostupných pouze vyobrazením přístrojů na přiloženém archu, a především spousta fotografií, zejména s muzikantskou tematikou.

Výstava pojatá jako prezentace prací tří uprchlíků z Prahy na jih vlasti (všichni žijí trvale poblíž Písku) potrvá do konce února, v přízemí Kaplanky je k vidění trvale expozice Jiřího Koláře a Zoologické muzeum, které nabízí spoustu originálů koster i vycpanin exotických zvířat, většinou pocházejících od zvířata dovezených z Afriky v 70. letech Josefem Vágnerem pro Zoo ve Dvoře Králové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám