Hlavní obsah

Renomovaný fotograf Miloš Schmiedberger je podepsán pod obrazovou publikací o Karlu Gottovi

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další zajímavá kniha o Karlu Gottovi vychází v těchto dnech na tuzemském trhu. A protože ji připravil významný fotograf Miloš Schmiedberger, půjde o obrazovou publikaci neznámých a přesto atraktivních fotografií ze života slavného zpěváka. Knihu vydává nakladatelství Naše vojsko.

Foto: archiv autora

Nová obrazová knižní publikace je sestavená z fotografií Miloše Schmiedbergera.

Článek

„Nebyl jsem osobním fotografem Karla Gotta, ale zaznamenával jsem střípky z jeho života. Když jsem v roce 1973 dostal k Vánocům LP Karla Gotta Hudba není zlá, okamžitě jsem si zamiloval píseň Už z hor zní zvon. Od té doby je tato píseň znělkou u štědrovečerní večeře v naší rodině. Zapálíme svíčky, zhasne světlo a pokojem vládne sváteční atmosféra. Na stole je prostřeno i pro Káju. Je s námi doma,“ vzpomíná autor fotografií Miloš Schmiedberger.

V té době netušil, jak úzce bude s Karlem Gottem nadále pracovně spojen. Měl otevřené dveře všude, kam Slavík vstoupil, a mohl fotografovat, jak chtěl. Příležitostně Karlu Gottovi nosil hotové černobílé fotografie formátu 24 x 30, poctivě zpracované v temné komoře.

„Jak šel čas, tak se mě Karel ptal: „Prosím tě, co s těmi fotografiemi budeme dělat?“ - „Karle, až dozraje čas, tak uděláme fotografickou knížku.“ - „Aha, tak někdy, ale abych se toho dožil…“ (smích).

Tahle výměna informací se odehrávala neustále dokola pomalu čtvrt století. Někdy v roce 2012 se Karel Gott opatrně ptal: „Prosím tě, tak jak to uděláme s tou knihou?“ - „Kájo, kniha bude, jen musím vybrat fotografie, které tam dáme.“ - „Aha, tak někdy, ale abych se toho opravdu dožil…“ (smích).

Tehdy Miloš Schmiedberger vybral střípky ze svého bohatého archivu zaznamenaných událostí s Karlem Gottem, a když křtil knihu o Jiřím Krampolovi, tak se ho s lítostí opět zeptal: „No, Jirka dobrý, a co ta naše kniha?“ - „Karle, už to mám, tak kdy se na to sejdeme?“ - „Já ti teď nevím, tak mi zavolej a uděláme to...“

Když autor obrazové publikace dopisoval úvodní text nyní vydávané noblesní obrazové knihy, katedrálou sv. Víta zní píseň Už z hor zní zvon.

„Tehdy jsem si pomyslel: Kája mně asi vzkazuje: Já jsem ti to říkal. Abych se toho dožil…, načež následuje jeho smích,“ píše v očekávané knize sestavené z neznámých fotografií Karla Gotta jejich autor Miloš Schmiedberger.

„Na Štědrý den zapálíme svíčky, zhasne světlo a pustím zamilovanou píseň moji, ale i Karla. Už z hor zní zvon, už tmí se kraj a s ním tvůj syn šel spát… Všem přej týž sen, všem píseň hraj. Mír strun, mír snů mám rád... Kája má prostřeno, je tu s nám. Na úplný závěr bych rád citoval Jiřinku Bohdalovou: Karle, miluji tě a nejsem v tom sama.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám