Hlavní obsah

Recitál Jiřího Schmitzera na Skalce otevře Mníšecké kulturní léto

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní ročník Mníšeckého kulturního léta již klepe na dveře - na úvod se můžeme těšit na recitál známého herce a osobitého písničkáře Jiřího Schmitzera.

Foto: Anna Čelouchová

Kostelík sv. Máří Magdalény, pohled od křížové cesty.

Článek

V pátek 19. června od 19:00 hodin zavítá do Mníšku pod Brdy první z mnoha interpretů, na něž se během Mníšeckého kulturního léta můžeme těšit. Svůj písničkářský talent představí jedinečná osobnost, herec a hudebník Jiří Schmitzer.

Při vyslovení jeho jména si většina z nás okamžitě vybaví úžasné komedie, které patří do zlatého fondu naší tvorby, jako jsou nezapomenutelné Postřižiny, Marečku, podejte mi pero nebo seriál Chalupáři. Ztvárnil ale i mnoho vážných rolí. V roce 1997 získal například cenu Českého lva za film Bumerang.

Jenže Jiří Schmitzer není jen pan herec, ale i pan písničkář, který skládá hudbu pro divadelní inscenace, píše texty, z nichž některé vydal i knižně a koncertuje se svými převážně humornými písničkami, jež vyšly už v několika albech.

O jeho písničkářském umění se můžeme na vlastní uši přesvědčit. Kde? Pod širým nebem v krásném prostředí barokního komplexu Skalka před kostelíkem sv. Máří Magdaleny. Areál Skalky je tvořen třemi objekty, kostelíkem, klášterem a poustevnou, jež jsou propojeny kapličkami křížové cesty. Turistům a návštěvníkům nabízí úžasný pohled do kraje, na město i zámek Mníšek pod Brdy.

Historie Skalky je úzce spjata právě se zámkem a jeho majiteli. Syn stavitele zámku Servác Ignác Engel povolal do svých služeb známého architekta Kryštofa Dienzenhofera a vyslal ho na své náklady do Francie. Tam měl navštívit skalní kapli v Provence, kde podle pověsti dlela sv. Máří Magdalena na pokání. Po vzoru této kaple pak vznikla v letech 1692 a 1693 kaplička na Skalce. Uvnitř byla zdobena omítkou připomínající krápníkovou jeskyni, podlaha byla dlážděna oblázky z řeky Berounky. Napodobovala tak poslední útočiště této světice.

Vybavení i výzdoba objektů Skalky byla dílem mnoha známých sochařů a malířů. Mezi nejcennější skalecké památky se řadí obraz „Kající se Máří Magdalena“ od Petra Brandla. Původně se jednalo o nástropní fresku v budově kláštera. Při poškození celého areálu následkem poddolování v polovině minulého století bylo dílo zachráněno sejmutím a umístěním na plátno. Dnes ho můžeme obdivovat v kostele sv. Václava uprostřed náměstí v Mníšku.

Vstupenky na skalecký recitál Jiřího Schmitzera již lze zakoupit v předprodeji na několika místech v Mníšku pod Brdy: na místním úřadě, v knihovně, na pokladně zámku a v kavárně Malý mnich na náměstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám