Hlavní obsah

Rašelinová přírodní koupel v rakouských Korutanech

Novinky, Roman Mašín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na kopci nad vodním klenotem Korutan - Millstattským jezerem - leží malá slatina. Právě tady najdou návštěvníci unikátní možnost vykoupat se přímo v jezeře s rašelinovou vodou. Jezero Egelsee tak vlastně nabízí klasickou lázeňskou kůru a to zcela zdarma a navíc v krásné alpské přírodě.

Foto: Roman Mašín

Západ slunce na Millstatterským jezerem je skutečně úchvatný. V pozadí vstup do Mölltalského údolí kde leží také Möltalský ledovec a Grossglockner.

Článek

Druhé největší korutanské jezero

Millstattské jezero je klenot Korutan a toto označení nedostalo náhodou. Je ze všech stran obklopené alpskými pohořími.

Jezero je 11,5 km dlouhé a max. 1,8 km široké (hloubka je až 141 m). Na jeho severním břehu leží turistická střediska, jižní břeh je lemován Millsatterským jezerním hřbetem s výškami 800 až 1000 m. n.m.

Na elektrokole kolem jezera

Cyklostezka kolem jezera má základní délku 28 km. U hotelu Schlossvilla z ní odbočuje silnice a tam se vyplatí odbočit. Pokud máte horské kolo, trochu si na zhruba 2 km stoupání dáte do těla. Pro méně zdatné jsou lepší elektrokola (zapůjčení 12 EUR/4 hod nebo 19 EUR/den), na kterých je cesta odpočinkovým výletem.

Když vyjedete nahoru, vpravo odbočují dvě lesní cesty, vedoucí k jezeru Egelsee. Ta vpravo je kratší, ale přes kořeny a kameny projedou jen ti nejzdatnější. Druhá je delší, ale schůdnější. Celkově překonáte výškový rozdíl zhruba 80 metrů.

Slatinná perla v přírodní rezervaci

Po lesních cestách se po 1 km dostanete k Egelsee. Okolí je chráněná přírodní památka a tak se chodí po dřevěných chodnících.

U cesty je mobilní toaleta a stojany na kola. Na západním břehu skoro 9,5 ha velkého jezera jsou dřevěná mola, Pro přístup do vody a na kterých se můžete vyhřívat na alpském slunci.

Zdraví a relax v přírodě

Voda s rašelinou je zásaditá a tomu odpovídá i okolní rostlinstvo. Koupel v ní je příjemná, v letních měsících je vyhřátá až na 25°C. Teplota ovšem s hloubkou rychle klesá.

Pobyt ve vodě má pozitivní zdravotní účinky při revmatických chorobách, bolestech kloubů a svalů, kožních problémech a má celkové uvolňující účinky. Krásný je i výhled na lesy a na obzoru horu Mirnock, která je známá svými statky s gastronomickými lákadly, jako např. speciálním mirnockým špekem.

Egelsee na elektrokole, to je ideální půldenní výlet pro celou rodinu. Ke kolům si zdarma vypůjčite i ochrannou helmu, která je povinná.

Reklama

Výběr článků

Načítám