Hlavní obsah

Rakouský venkov okouzlí tradicemi nejen o Velikonocích

Novinky, Jiří Šmucler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakušané se rádi pochlubí zručností svých předků, vystavují na obdiv kdejaké vesnické artefakty a s pompou oslavují církevní svátky. Ani na své významné místní osobnosti nezapomínají. Ne že by každá ves usilovala o nějaký věhlas, ale historie se nemá zapomínat.

Foto: Jiří Šmucler

Pohádka rakouského venkova

Článek

Oblast severně od Salzburgu s mnoha malými jezery, statky rozesetými po stráních a pečlivě upravenými městečky netrpí přílišnou komercí. Jakoby vztah k přírodě, zachovávání tradic a věrnost odkazu svých předků byly důležitější než solventnost.  

Obendorfu uctívají kapli, kde v roce 1818 poprvé zazněla vánoční píseň Tichá noc. V Mattsee pečlivě střeží obrovský mosazný monument připomínající založení obce v roce 770. V Seehamu parafrázují shakespearovskou moudrost Celý svět je jeviště sloganem Celé See je jeviště a představení se hrají na hladině jezera. A miniaturní pivovar v Obertrumu? Ten má dokonce vlastní muzeum s prosklenou futuristickou halou.  

A pokud se ve vesnici stalo právě něco významného, sdílí se radost se sousedy a kolemjdoucími. Například narození občánka oznamují čápem v životní velikosti postaveným před domem a cedulí na zápraží v barvě modré či červené.  

Tradice ve větších městech jsou trochu opomíjené. V Salzburgu si připomněli Velikonoce na Velký pátek dívčím chorem z Austrálie, tisíci malovanými vejci na ploše 340 metrů čtverečních v proslulém obchodě na Judengasse, návalem turistů na pěší zóně před rodinným domem W. A. Mozarta a tradičním trhem. A ejhle… Bleskurychlá reakce naší labradorky, když trhovci spadla z regálu klobása, porušila tradici platnou pro tento postní den.  

Vyloženým omylem na cestě za tradicemi byla návštěva jednoho zámku poblíže Salzburgu. Zámek byl kasinem, přilehlý zámeček Kavalierhaus pánským klubem a spolu se zastrčeným dámským parkovištěm „Nur für Frauen“ vyvolal u nás jisté asociace s hvězdičkou. I když - taky tradice…

Zmíněný vztah k ochraně přírody dokazují místní farmáři striktním dodržováním biologických předpisů a produkcí bioproduktů, které se dostávají na stůl i návštěvníkům ubytovaných na farmách - jak propaguje místní Bio-společnost. Jejich heslem je: „Nejlepší start do nového dne je biosnídaně.“  

Jako vždy hledám na cestách nějakou českou stopu. Tentokráte byla se strany jižního souseda pozitivní odezvou na nedávné temelínské proměny. Že by naši elektřinu již nepotřebovali? Náš hostitel se pochlubil, že energetickou soběstačnost a nezávislost má již vyřešenou. Na svém statku spaluje štěpky ze stromů vlastního lesa v plně automatizovaném sytému na ohřev vody a topení. Do rodinné kasy si pak přilepšuje fotovoltaikou, bio produkty z živočišné a rostlinné výroby a ustájením jezdeckých koní.  

Po prezentaci svého statku se farmář oblékl do svátečního, proutěný košík naplnil bochánky a malovanými vejci, přikryl prošívanou utěrkou a odjel na mši do blízkého Seehamu. Pokřtěná pomlázka pak následující den stála na prahu našeho apartmá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám