Hlavní obsah

Rajko Doleček převzal čestné občanství města Ostravy

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastupitelé města Ostravy schválili ve středu 25. května na návrh Rady města Ostravy Čestné občanství města Ostravy a odsouhlasili udělení Ceny města Ostravy. Městská ocenění byla laureátům předána po schválení ještě v průběhu jednání Zastupitelstva města Ostravy.

Foto: Josef Zajíc

Čestný občan města Ostravy Prof. MUDr. Rajko Doleček DrSc.

Článek

Čestným občanem města Ostravy za celoživotní práci a významný přínos pro město Ostravu se stal:

Prof. MUDr. Rajko Doleček DrSc. (1925). Lékař česko-srbského původu vyrůstal v Bělehradě, kde jej zastihla druhá světová válka. Zapojil se do osvobozeneckého boje proti německým okupantům. Dietolog a endokrinolog, univerzitní profesor, vykonává svoji lékařskou praxi od roku 1950. Je autorem více než dvou stovek publikací. Od sedmdesátých let popularizoval zdravou výživu a dietologii v televizních pořadech Nebezpečný svět kalorií, Tajemný svět hormonů, Dejte léta životu a populárně vědeckých publikací.

Cenu města Ostravy obdrželi laureáti:

Oldřich Jurák (1926) za dlouholetou trenérskou a organizační činnost v ostravském sportu a k životnímu jubileu 90 let. Jmenovaný patří k osobnostem ostravské atletiky a sportu vůbec. Během své závodní kariéry se věnoval především běhům na střední tratě. Je autorem metodické publikace pro rehabilitační a relaxační cvičení po sportovní zátěži. Publikaci využívají sportovci a dalších odvětví. V roce 1961 spoluzakládal dnes světoznámý atletický mítink Zlatá tretra.

Milan Báchorek (1939) za významný přínos v oblasti ostravské hudební kultury. Hudební skladatel Milan Báchorek patří mezi nejvýraznější osobnosti ostravské hudební kultury přelomu 20. a 21. století. Dosáhl mimořádných úspěchů v hudební tvorbě. Jeho cyklus vokálně  symfonických skladeb Lidice, Sterefonietta a Hukvaldská poema získal v roce 1973 cenu Českého a Slovenského fondu. Kus práce vykonal jako tajemník ostravské organizace Svazu českých skladatelů a koncertních umělců a Asociace hudebních umělců a vědců. Pracoval také jako sbormistr předních sborů, ředitel a profesor skladby na Janáčkově konzervatoři a organizátor hudebního života.

Mgr. Jaromír Javůrek PhD. (1955) za mimořádný  přínos městu Ostrava v oblasti rozvoje hudební kultury. Jako ředitel Janáčkova máje se zasloužil o vysokou prestiž, které se mezinárodní hudební festival těší u nás i v zahraničí. Patří mezi výrazné osobnosti hudebního života Ostravy  a regionu. Jeho tvůrčí aktivity jsou zaměřeny na hudební popularizaci a publikační činnost, koncerty pro žáky, děti a mládež. Pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem a Českou televizí. Působí jako pedagog na Janáčkově konzervatoři, kde vyučuje dirigování, hudebně teoretické předměty a kulturní management.

Cena města Ostravy in memoriam byla udělena PhDr. Vladimíru Macurovi, CSc. (1945 - 1999) za mimořádný přínos v oblasti české literární vědy. Byl jednou z nejvýznamnějších osobností české literární vědy a mezinárodně uznávaný odborník na poli bádání o literatuře 19. století. Ve svém literárně-historickém bádání se zabýval zejména dobou českého národního obrození a jeho mýty. V letech 1993 - 1999 byl ředitelem Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR. Cenu převzala manželka PhDr. Naděžda Macurová, CSc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám