Hlavní obsah

Ptačí krmítka nejsou korýtka

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statutární město Frýdek-Místek žádá občany města, aby do krmítek pro ptáky na veřejných prostranstvích, zejména v parcích, vkládali pouze stravu určenou pro ptáky. Zbytky z kuchyně, především solená, kořeněná a uzená jídla, ptákům škodí.

Foto: Jana Matějíková

Krmítko v parku pod magistrátem.

Článek

V zimních měsících také není nutné do krmítek dávat misky s vodou, které ptákům v budce brání při krmení, navíc se voda často dostává do krmení, které následně v budce zamrzá, takže se k němu ptáci nedostanou.

„Obracejí se na nás občané, že v krmítkách jsou zbytky z kuchyně od uzenin, přes cukroví až po těstoviny a slané pečivo, které ptákům opravdu velmi škodí. Zejména sůl je pro ně téměř jedem. Abychom tomuto nešvaru zabránili, hodláme ke krmítkům umístit cedulky s informacemi o vhodné stravě pro ptáky, kam patří slunečnicová semínka, proso, pšenice, jádra vlašských nebo lískových ořechů nebo taky jablko. Je třeba si uvědomit, že krmítka nejsou korýtka,“ řekl primátor Michal Pobucký.

Vhodná strava ptákům pomůže zdravě přečkat zimní období tak, aby na jaře mohli vyvést mladé a plnili dál svou důležitou funkci v přírodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám