Hlavní obsah

První letošní Střešovická zabijačka zavede zájemce i do výrobny uzenin

Novinky, Jaroslav Duffek

V sobotu 16. ledna se od 12:00 až do pozdních večerních hodin v pražské ulici Nad Hradním vodojemem 25 uskuteční první Střešovická zabijačka roku 2016 u Huderů. Zájemci budou mít šanci nahlédnout do jediné výrobny uzenin v Praze 6.

Foto: Jaroslav Duffek
Článek

Zakladatel Vojtěch Hudera se vyučil řeznicko-uzenářskému řemeslu ve Vlašimi v letech 1907 - 1909. Po vyučení si otevřel kantýnu na stavbě na Ořechovce a po skončení stavby si založil řeznický obchod.

Později si ve Střešovicích zakoupil vlastní dům a zde začal provozovat řeznicko-uzenářské řemeslo. Po únoru 1948 mu byly znárodněny jeho živnosti: živnost řeznická a uzenářská a živnost ryby, drůbež a zvěřina.

Později se syn Jaroslav stal vedoucím výrobny uzenin firmy Pramen Maso Praha ve Střešovicích ve "svém" domě, který ale nechávalo OPBH chátrat a výrobna byla v roce 1978 zrušena. Mezitím již v oboru začal pracovat i vnuk Tomáš a tak v roce 1990 padlo rozhodnutí obnovit tradici rodinné firmy.

V provozovně je zachováno mnoho artefaktů jak z doby první republiky, tak z období socialismu. To se prolíná s moderním technologickým vybavením provozu.

Pojíst zabijačkové lahůdky, popít dobré pivo ležák i desítku a posedět budou návštěvníci moci ve vytápěném stanu. O hudbu se postará po dlouhé době zase hospodský harmonikář Franta.

Co vše bude možné ochutnat přímo na místě na zabijačce? Zabijačkovou polévku, jaternice, kroupová jelita, zabijačkový guláš, ovar, výpečky, světlou, tmavou a slezskou tlačenku, střešovické taliány a staročeské párky.

Na zabijačku se dostanete tramvajemi číslo 1 a 18, stanice Ořechovka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám