Hlavní obsah

První láhev svatomartinského přivezl Brňanům na bílém koni zpěvák Martin Maxa

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svatomartinské hody odstartovaly. Mladému vínu požehnal místní farář na Petrově a prvním přípitkem na náměstí Svobody se tak oficiálně zahájila i konzumace Svatomartinských vín. Brno se po celý následující týden může oddávat hodování v brněnských restauracích, v Městském divadle a nově i v podzemí.

Foto: Brněnské hody o.s.
Článek

V netradiční roli se dnes ocitl zpěvák Martin Maxa, který jako sv. Martin dopoledne v katedrále na Petrově doprovodil velkou pětilitrovou láhev svatomartinského vína k oltáři, kde ji krátce po 10. hodině farář požehnal. Poté co si Martin s chasou před katedrálou zazpívali, vyhoupl se Martin do sedla bílého koně a vydali se společně s početným davem Brňanů směrem k hlavnímu brněnskému náměstí.

Zde už jeho průvod očekávali ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec, starosta městské části Brno – střed Libor Šťástka, předseda Svazu vinařů Tibor Nyitray a dalších několik tisíc milovníků mladého vína. Společným přípitkem přesně v 11 hodin zahájili nejen nejznámější tuzemský košt, ale i týdenní gurmánský festival Svatomartinské hody.

Ani pracovní den a chladnější počasí neodradily několik tisícovek Brňanů, kteří se přišli podívat nejen na letošního sv. Martina, ale hlavně oslavit letošní Svatomartinská vína. „Podle našich odhadů si připít první sklenkou Svatomartinského vína dnes přišlo na 3 500 lidí,“ uvedl Tomáš Vican za občanské sdružení Brněnské hody.  

Přítomní návštěvníci mohli ochutnat více než 100 vzorků Svatomartinských vín od moravských a českých vinařů a po celý den se mohli bavit za doprovodu cimbálovky Jožky Šmukaře a kapely Neřež.

Kdo pondělní košt na náměstí Svobody nestihl, má příležitost od 12. do 16. listopadu ve sklepeních a podzemních chodbách Labyrintu pod Zelným trhem, kde se letos poprvé budou při pochůzkových degustacích ochutnávat svatomartinská vína. „Protože víno patří do sklepa, rozhodli jsme se ve spolupráci s Turistickým informačním centrem využít atraktivních prostor brněnského podzemí, kam se běžně veřejnost nedostane,“ dodává Tomáš Vican.

Stejně jako v loňském roce mohou hosté zažít pravou hodovou atmosféru i v Městském divadle Brno a ve dvou desítkách restaurací, ve kterých budou podávána speciální svatomartinská menu.

Podrobné informace a rezervace míst na www.svatomartinskehody.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám