Hlavní obsah

První křížová cesta tohoto tisíciletí v Moravskoslezském kraji bude požehnána na Velký pátek

Novinky, Lenka Gulašiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Velký pátek, 30. března, bude v Bílovci v 10 hodin požehnána první křížová cesta tohoto tisíciletí v kraji a teprve třetí na území regionu. Následovat bude tradiční pobožnost provázená modlitbami, zpěvem a poutí k jednotlivým zastavením. Tento výjimečný zážitek rozhodně není určen jen věřícím.

Foto: Jiří Velký

Křížová cesta v Bílovci představuje unikátní, umělecky i duchovně hodnotný artefakt.

Článek

V roce 2017 uvolnil Bílovec ze svého rozpočtu na výstavbu této křížové cesty 700 tisíc korun. „Věřím, že křížová cesta, která vede z Bílovce směrem na Bílov a je postavena na pozemcích obou obcí, poslouží všem občanům, nejen věřícím, k určitému zklidnění a zastavení se v dnešní hektické době,” uvedl starosta města Pavel Mrva, jenž celý projekt inicioval.

Křížová cesta nakonec – i přes počáteční nesouhlas některých zastupitelů – dostala zelenou. „Na to, že jsem mohl stát u jejího zrodu, jsem opravdu hrdý,“ přiznává Pavel Mrva a zdůrazňuje, že významný podíl na vzniku křížové cesty mají místní subjekty.

„Jejími autory jsou Tereza Hozová a David Grabec, architekti z Bílovce. Na vzniku jednotlivých zastavení se podílela i společnost NC LINE z nedalekého Suchdolu nad Odrou. Zapojit se mohou, formou finančního příspěvku, i jednotliví občané. Jména těch, kteří mají zájem finančně podpořit konkrétní zastavení, budou následně uvedena na podstavcích těchto soch. Získané prostředky pak budou určeny k dalšímu zvelebování křížové cesty.

Město už na úpravu jejího okolí a vytvoření odpočinkového místa věnovalo 100 tisíc korun, což je částka, o kterou se nám podařilo snížit konečnou cenu projektu oproti původně plánovaným nákladům,“ dodává starosta Bílovce a připomíná, že loni byla v lokalitě, kde se křížová cesta nachází, dokončena v nákladu zhruba milión a půl korun i oprava nové komunikace využívané nejen místními k procházkám a relaxaci.

Pro jednotlivá zastavení křížové cesty autoři vybrali materiál typický pro zdejší industriální region – povětrnostně odolnou patinující ocel v kombinaci s betonem. Podle architektky Terezy Hozové je ale pojetí spíše klasické. „Každé zastavení je tvořeno siluetou, případně dvojicí siluet a křížem, který je hlavním symbolem křížové cesty," objasňuje.

Současný způsob zpracování v kombinaci s tradičními prvky barokních křížových cest oceňuje děkan Lumír Tkáč. A upozorňuje na fakt, že ta bílovecká má patnáct zastavení. „Dříve stavěné křížové cesty končily čtrnáctým zastavením, kdy byl Ježíš uložen do hrobu. V poslední době se ale přidává patnácté, které je zastavením naděje. Symbolizuje víru křesťanů ve vzkříšení a připomíná, že život je silnější než smrt,“ vysvětlil teologický garant bílovecké křížové cesty. 

Na Velký pátek bude slavnostní přivítání křížové cesty v Bílovci zahájeno v 10 hodin obřadem požehnání u prvního zastavení. „Požehnání by mělo tomuto výjimečnému místu přinést užitek a přivést dobro těm, kteří jím budou procházet,“ pokračuje s tím, že křížová cesta má tři rozměry.

„Tím prvním je rozměr historický. V daném případě je o připomínku událostí ze závěru Ježíšova života a jeho vzkříšení. Druhý rozměr je dán promýšlením samotného příběhu ukřižování, které může vést k určité interakci s tím, co už jsme prožili, nebo v současnosti prožíváme. Třetím rozměrem je modlitba jako poděkování, prosba i smíření,“ uzavírá Lumír Tkáč.

Reklama

Výběr článků

Načítám