Hlavní obsah

První etapu náročné rekonstrukce za sebou má domažlická základní škola

Novinky, Alena Lochmannová

První etapou rekonstrukce prošla v uplynulých měsících školní kuchyně v Základní škole, Komenského 17 v Domažlicích. Opraveny byly především rozvody a zázemí pro kuchařky. Denně je ve školní kuchyni připravováno na dva tisíce obědů.

Foto: Domažlice

Rekonstruovaná jídelna_škrabárna

Článek

První etapu náročné rekonstrukce má za sebou školní kuchyně základní školy v Komenského ulici v Domažlicích. Celkové náklady na stavbu, která byla zkolaudována v polovině října, byly 3,9 miliónu korun.

„V první etapě byla opravena venkovní hydroizolace, proběhla také částečná rekonstrukce rozvodů vodoinstalace, kanalizace a topení v návaznosti na další etapu. Proběhla částečná instalace vzduchotechniky, rekonstrukce šaten a sociálního zařízení pro kuchařky, oprava skladu zeleniny, skladu potravin, a také oprava místnosti pro přípravu zeleniny,” vyjmenoval ředitel ZŠ Komenského 17 Ivan Rybár. 

V další etapě by měla přijít na řadu rekonstrukce samotné varny a jídelny. 

Zaměstnanci školní kuchyně v Komenského ulici denně vaří dva tisíce obědů a připravují 300 svačin. 

„Ač se to zdá nemožné, nepoužíváme polotovary ani instantní směsi. Vaříme si sami knedlíky, bramborové z čerstvých brambor, lívance, langoše, rajskou omáčku z čerstvých rajčat a mrkve, svíčkovou z čerstvé zeleniny a na dochucování jídel nepoužíváme žádné glutamáty,” upozornil Rybár. 

Maso je v jídelně připravované v konvektomatech bez tuku a na jídelníčcích, které jsou sestavovány dle nutričního doporučení, jsou i suroviny jako jáhly, bulgur, kuskus, špalda, chia semínka nebo vločky. 

„Používáme žitnou mouku a žitné výrobky. Nechybí bar s čerstvou zeleninou, ovocem, mléčnými výrobky nebo saláty s čerstvou zeleninou. K pití podáváme 100procentní džusy, čistou vodu ochucenou citronem, mátou nebo čaj,” doplnil Rybár.

Reklama

Výběr článků

Načítám