Hlavní obsah

První český jachtař na paralympiádě v Riu

Novinky, Kamila Biddle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Daniel Bína, jachtař roku a objev roku 2015 mezi handicapovanými sportovci, se nominoval na paralympiádu v Riu. Olympijskému snu, respektive v jeho případě paralympijskému, podřídil 8 let své sportovní kariéry.

Foto: Kamila Biddle

Daniel Bína, jachtař roku a objev roku 2015 mezi handicapovanými sportovci, v akci.

Článek

„I přesto, že jachting není věkově omezen, uvědomuji si, že tato šance se nebude opakovat. I proto se pokusím udělat maximum, abych reprezentoval se ctí a získal pro Českou republiku dobré umístění,“ uvádí.

Jachtingu se věnoval už od dětství. V roce 1989 ale přišla nezaviněná autonehoda a Dan bojoval místo umístění na stupních vítězů o vlastní život. Po havárii, která ho upoutala na invalidní vozík, si vůbec nemyslel, že by mohl ještě závodit.

Trvalo 14 let, než se znovu posadil do lodě. A od té doby už ji neopustil. Úspěšně bojuje jak mezi zdravými, tak mezi handicapovanými sportovci, což je zcela unikátní status. Nominace na paralympiádu v Riu je jeho splněným snem, ale také přináší spoustu starostí.

„Velká část výsledků je závislá na počtu hodin, které mám možnost strávit tréninkem na vodě. Čím víc jezdím a čím tvrději na sobě pracuju a čím je moje loď dražší a líp seřízená, tím mám větší šanci uspět. Jenže všechny tyto úspěchy jsou o penězích a ty postupně docházejí. Od státu dostanu zhruba na jednu sadu plachet a na jeden závod evropského poháru. Jsem odkázán na sponzory, protože úspory už jsou dávno pryč. A vzhledem k tomu, že i sponzorů je jak šafránu, rozhodl jsem se letos vyzkoušet crowdfundingový server startovac.cz,” říká Daniel Bína.

Výběr článků

Načítám