Hlavní obsah

Protimluvná desítka aneb Poetický večer k výročí založení časopisu Protimluv

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výročí časopisu Protimluv se oslavovalo 22. února na den přesně po deseti letech nejprve v Galerii výtvarného umění v Ostravě a pak měli návštěvníci možnost se zúčastnit večera autorského čtení v Antikvariátu a klubu s galerii Fiducia.

Foto: Josef Zajíc

Besedující v Domě umění v Ostravě: Zleva: Šéfredaktor Jiří Macháček,básník a lékař Norbert Holub, básník Ivan Motýl, historik Martin Strakoš.

Článek

Večer začínal besedou o historii založení časopisu revue pro kulturu Protimluv. Besedující i návštěvníci se sešli 22. února v 17 hodin v Domě umění Galerie výtvarného umění v Ostravě.

Hned v úvodu si šéfredaktor časopisu Jiří Macháček zavzpomínal. "Název revue vznikl v hostinci U Mnicha. Tehdy u toho byli taky básníci Vít Slíva a Ivan Motýl a fotograf Martin Popelář. Právě on vyslovil slovo protimluv. První číslo revue se uvedlo právě v ostravské fotografické galerii Fiducia v pátek 22. února 2002 a vyšlo v počtu 200 výtisků," připomněl Macháček.

V další části besedy se Jiří Macháček spolu s básníkem a lékařem Norbertem Holubem dále s básníkem, publicistou a redaktorem časopisu Týden Ivanem Motýlem a historikem architektury a umění z Ostravy Martinem Strakošem zabývali vývojem časopisu až po současnost. A také nad významem časopisu jako takového pro ostravské čtenáře a padla i otázka, jestli vůbec časopis pro kulturu vydávat. Společně s účastníky besedy našli kladnou odpověď.

Besedu závěrem shrnul Jiří Macháček: "Zaujal mě výrok, jehož autorem byl básník a spisovatel Jan Balabán. Týkal se revue pro kulturu a emoce Landek. Balabán tehdy napsal, že Landek je časopis, který nechce být více než to uhlí i s hlušinou i s různými otisky i kapsami plynu, hlavně však s energií, jen když zahřeje, rozčílí a zanítí další."

V 19 hodin pak oslavy pokračovaly přátelským setkáním a autorským čtením v Antikvariátu a klubu s galerii Fiducia. Tam Macháček představil zahraničního hosta. Své básně přednesl John Pass, kanadský básník pocházející z Anglie. Napsal a vydal již 18 básnických sbírek

Poetický večer pokračoval autorským čtením dalších básníků. Předvedla se Yveta Elerová, která basně převedla do pěvecké podoby za houslového doprovodu Jiřího Macháčka. Básně přečetl jeden ze zakladatelů časopisu Protimluv Vít Slíva. Následovali další tvůrci, prezentující své básně a povídky: Jan Stanislav, Jana Orlová, Jaroslav Žila, Petr Hruška a Ivan Motýl.

Po 21 hodině oslavy pokračovaly koncertem a afterparty v klubu a galerii Fiducia.

Související témata:

Výběr článků

Načítám