Hlavní obsah

Prostějov bojuje o své kulturní centrum

Novinky, Markéta Matyášková

Víc než stovka občanů města Prostějova se 29. května v podvečer sešla na veřejné besedě o budoucnosti místního kulturního a společenského centra. Mluvilo se o současné situaci, jak k ní došlo, jaké se staly chyby a jak je možné celou situaci nejlépe vyřešit v zájmu občanů města.

Foto: Lukáš Slouka

Hosté veřejné debaty pro občany Prostějova - Martin Marek, Aleš Matyášek a Jan Navrátil

Článek

Vše začalo v roce 2008, kdy se zastupitelé rozhodli, že je třeba zvelebit prostory kolem současného kulturního a společenského centra v Prostějově. Byl schválen záměr, díky kterému mělo dojít k oživení centra města. Součástí plánované stavby měl být sál pro minimálně 500 osob.

Proběhlo výběrové řízení a následná jednání s vítězným investorem. Během jednání se vítězný projekt postupně upravoval a měnil, až z něj zcela vypadl společenský sál a z projektu se stala jen nová obchodní galerie o obrovské ploše a přímo v srdci Prostějova. Současný funkční sál má být srovnán se zemí. V důsledku těchto kroků vzniklo z iniciativy občanů sdružení ProProstějov, které bojuje za dodržení původních podmínek záměru a záchranu společenského centra.

Sdružení uspořádalo veřejnou debatu o budoucnosti kulturního a společenského centra. Návštěvníci nejprve vyslechli příspěvky hostů o situaci okolo kulturního a společenského centra, o tom, jaké stavby je podle architekta vhodné umisťovat do historického centra města i zkušenosti z úspěšné kampaně Ano pro Plzeň, díky které se podařilo dosáhnout místního referenda a zabránit výstavbě obchodního centra v srdci města. Na panelové diskuzi vystoupil zastupitel Ing. Aleš Matyášek, architekt Ing. Jiří Roubík, PhD., jednatel sdružení ProProstějov Ing. Jan Navrátil a zástupce iniciativy Ano pro Plzeň Martin Marek.

Aleš Matyášek seznámil občany s historií od roku 2008. Shrnul, jaký byl původní záměr, jak se původní představa s časem změnila a jaké se staly v celém procesu chyby. "Zastupitelé například hlasovali bez úplných informací, protože jim radní zatajili existenci právní analýzy, která nedoporučovala smlouvu schválit," uvedl opoziční zastupitel. 

Architekt Jiří Roubík vysvětlil, že centrum města není vhodným prostorem pro velké nákupní středisko. V historickém jádru by měla být majoritní drobná zástavba, kavárny a drobné obchůdky. „To je to, co vytváří srdce města,“ upozornil. „Jako pozitivní příklad můžu uvést Frýdek-Místek, kde měli podobné problémy s nezastavěnými plochami. Udělali kvalitní zástavbový plán centra města a doplnili proluky menšími objekty, které lépe dotvářejí město," dodal.

Své zkušenosti z občanské kampaně přijel sdílet Martin Marek z iniciativy Ano pro Plzeň. "Jste v podobné situaci, kterou jsme řešili my v Plzni před dvěma lety. Jak však vidím ten les rukou tady na besedě, tak vidím, že vy máte oproti nám velkou výhodu, protože zde máte řadu iniciativních lidí, kterým není jedno, jak to s KaSC dopadne. My jsme na to byli všehovšudy čtyři, přesto se nám podařilo dosáhnout místního referenda, které se vyjádřilo proti výstavbě obřího nákupního centra v historickém středu Plzně. Když se to povedlo nám, není důvod, aby se to nepodařilo i u vás," povzbudil přítomné.

Beseda veřejnosti se na závěr usnesla sejít se 11. června v 13.00 na jednání zastupitelstva a zde trvat na původním záměru obsahujícím také společenský sál a trvat na správném hodnocení soutěžních projektů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám