Hlavní obsah

Projekt zaměřený na tréninkové zaměstnávání podpořily EU a hl. m. Praha

Novinky, Adam Šimčík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Vzdělání a tréninkové zaměstnání pro osoby s mentálním nebo kombinovaným postižením II funguje od ledna letošního roku - účastníci získávají potřebnou rekvalifikaci pro práci v obchodech.

Foto: Adam Šimčík

Operační program Praha Adaptabilita

Článek

Díky realizaci projektu se zvýší šance na pracovní uplatnění osob z cílové skupiny, kterou tvoří uchazeči o zaměstnání se zdravotním hendikepem, konkrétně s mentálním či kombinovaným postižením.

Do aktivit projektu se zapojilo celkem 13 osob, přičemž všichni budou moci získat pracovní uplatnění v rámci tréninkového zaměstnání. Cíle projektu, kterým je úspěšné zařazení na trh práce, je dosahováno prostřednictvím zhodnocení potenciálu každého účastníka projektu v rámci bilanční diagnostiky, jejich následnou motivací a vzděláváním včetně účasti v rekvalifikačním kurzu. V případě jeho úspěšného absolvování také získáním tréninkového pracovního místa v zavedeném integračním sociálním podniku, tj. tréninkovém obchodě v Nuslích nebo na Žižkově.

Po dobu trvání projektu je každému účastníkovi poskytována individuální podpora, bez níž nelze takto zásadně znevýhodněné osoby na trh práce zařadit, a také pomoc s vyhledáváním pracovních nabídek. Cílem projektu je snížit nezaměstnanost prostřednictvím toho, že si lidé s hendikepem budou moci osvojit potřebné znalosti, dovednosti a kompetence pro výkon pracovních činností na konkrétní pozici - pomocný prodavač.

Využitím osvědčených postupů při vzdělávání a individuální podpoře doplněných o možnost získání rekvalifikace pro tuto konkrétní pozici a následným zařazením úspěšných absolventů rekvalifikačního kurzu na vytvořená tréninková pracovní místa jednoznačně dojde k jejich zapojení do aktivního pracovního života.

Realizátor, kterým je dílna A MANO, vytvořil a bude udržovat po dobu nejméně 6 měsíců 12 tréninkových pracovních míst na zkrácený úvazek vhodných pro osoby s kvalifikací pro pomocné prodavačské práce ve svých zavedených tréninkových obchodech. Získáním kvalifikace a potřebné praxe se zvýší šance na uplatnění na trhu práce i po skončení projektu a díky dalším aktivitám získají účastníci i znalosti a dovednosti využitelné v každodenním běžném životě. Aktivity předkládaného projektu navazují na předchozí úspěšně realizovaný projekt podpořený v rámci 5. výzvy OP PA.

„Máme velkou radost, že se nám podařilo navázat na úspěšný projekt a získat podporu v rámci sedmé výzvy Operačního programu Praha Adaptabilita. Pro lidi s tímto typem postižení je opravdu velmi těžké najít vhodné pracovní místo a získání vhodné rekvalifikace a bezprostřední pracovní zkušenosti je pro ně proto velkým přínosem,” uvedla Daniela Prokopová, jednatelka společnosti A MANO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám