Hlavní obsah

Prohlídky parku v Dobříši jsou příjemným zpestřením, tvrdí průvodkyně

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K prázdninovým nedělím na zámku Dobříš patří komentované vycházky ve francouzském parku. Návštěvníci se seznámí s historií zahrady, dozvědí se zajímavosti o architektonickém řešení a podívají se do běžně nepřístupných míst - oranžerie, k napájecímu tunelu a do pivovarských sklepů z 18. století.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Při prohlídkách francouzského parku se návštěvníci podívají i do oranžerie

Článek

Několikátým rokem provádí návštěvníky zákoutími francouzského parku také dlouholetá průvodkyně zámku Dobříš Jana Sklenářová. Prohlídku doporučuje všem návštěvníkům zámku jako příjemné zpestření a rozšíření informací. Jedním z hlavních letních lákadel nedělního francouzského parku je podle ní i návštěva sokolníka Pavla Řehky a jeho opeřených miláčků.

Čtrnáct let provádíte návštěvníky interiéry dobříšského zámku, v čem jsou pro vás ojedinělé prohlídky parku?

Je to příjemné a zajímavé zpestření, okruh francouzskou zahradou je rozmanitý jak pro návštěvníky, tak i pro nás průvodce. Oproti prohlídkám v expozici je v parku větší prostor na vzájemné popovídání s návštěvníky, na zvídavé otázky a podobně. Pokaždé při nich také panuje uvolněná atmosféra.

O co se návštěvníci v parku nejvíce zajímají?

Natěšení bývají hlavně na prostory, které běžně nemohou navštívit. Prohlídka je pro ně poutavá i proto, že se při ní mohou na chvíli přesunout do období 18. století.

Vůbec nejlákavější bývají pivovarské sklepy, kde se dozvědí také informace o způsobu vaření piva v Dobříši. A to nejen ve zdejším bývalém zámeckém pivovaru, ale posléze i v dobříšském pivovaru, jehož budova dodnes stojí.

Máte z parku nějaké specifické zážitky, které se v zámku jen tak nestanou?

Když pominu, že se sem tam nějaký turista nešťastně uhodí do hlavy o snížený strop při výstupu z tunelu s napájejícím tunelem, vzpomínám si například na prohlídku, kterou jsme absolvovali v dešti. I přesto, že jsme zmokli, nesla se celá ve skvělé atmosféře. Často se přihodí i neočekávané situace, jako například když jsme s turisty objevili v oranžerii fíkovník s uzrálými plody fíků. To bylo překvapivé i pro mě.

Jak dlouho prohlídka parku trvá?

Přes hodinu, záleží také na počtu návštěvníků. Ideální je prohlídka o zhruba dvaceti návštěvnících, většinou chodí rodiny s dětmi. Dovolila bych si jen upozornit, aby návštěvníci na prohlídku dorazili ve vhodné obuvi a oblečení - například v pivovarských sklepích je chladno a také v nich místy na turisty kape voda.

Součástí zámeckého areálu je vedle francouzského parku také park anglický. Dozvědí se turisté na prohlídce nějaké informace i o něm?

Určitě, v letošním roce výklad obohatíme mimo jiné právě o další informace o anglickém parku, bývalé zámecké bažantnici. Zajímavý je například fakt, že anglické parky byly módní záležitostí osmnáctého století stejně jako parky francouzské, s tím rozdílem, že byly převzaty ze zahrad v Číně a v Japonsku.

Anglický park v Dobříši je navíc chráněným územím, je zařazen do evropského programu ochrany přírody Natura 2000 a vyskytuje se v něm několik ohrožených druhů, například brouk páchník hnědý.

Reklama

Výběr článků

Načítám