Hlavní obsah

Profesor Ivan Ruller vstupuje s elánem do desáté dekády své životní pouti

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Významný architekt a vysokoškolský pedagog Ing. arch. Ivan Ruller, životem a dílem spjatý s Brnem, oslavil v plné síle a aktivitě devadesáté narozeniny. Právě aktivitu a stálý kontakt se současným děním nejen v jeho oboru mu mohou závidět mnozí mladší.

Foto: Jaroslav Štěpaník

Profesor Ivan Ruller

Článek

Syn významného brněnského stavitele Čeňka Rullera se narodil 17. listopadu 1926.  Geny i prostředí ho od malička vedly k architektuře a výtvarnému umění. Fakultu architektury vystudoval v Brně, byl žákem profesora Rozehnala, v padesátých letech donuceného opustit akademickou půdu, pak i neprávem vězněného.

Persekuce se nevyhnula ani Rullerovi, který musel odejít z fakulty roce 1952. Pro tehdejší režim nepatřil k žádoucím. Přesto se stal autorem zajímavých a ceněných staveb. Z brněnských realizací jsou to především budova Ingstavu, ve své době velmi moderní, vymykající se z běžné produkce (1968 - 1970), hala Rondo, dnes DRFG Arena (1972, rekonstrukce 2010), Byl jedním z architektů stavby Janáčkovy opery (1960 - 1965). 

Z pozdějších realizací vzpomeňme: Pavilon E na výstavišti (1992 - 1994), halu pro sálové sporty pod Palackého vrchem, největší v republice (společně s arch. Martinem Borákem, 2007). Také např. autorství architektonického řešení náhrobku J. Skácela i spoluautorství pamětní desky básníka.

Z řady ocenění jmenujme Medaili za zásluhy 2. stupně udělenou prezidentem republiky (2003), Cenu města Brna (1995), Zlatou medaili VUT Brno (1994), Cenu Vl. Karfíka za pavilon E v areálu brněnského výstaviště (1994) a Krajskou cenu A. Procházky za interiéry Státního divadla v Brně (1994).

Ivan Ruller i v pokročilém věku zůstává aktivní, pohroužen do práce na projektech a publikacích, stále stejně srdečný a přátelský. Každé setkání s ním je inspirativním zážitkem. „V listopadu zahajuji desátou dekádu své životní pouti,“ napsal v pozvánce k připravované výstavě. Připojit se lze přáním, aby tuto dekádu nejen završil, ale se stejným elánem vkročil i do následující.

Výstava Výběr z prací Ivana Rullera ve vile Stiassni se bude konat ve dnech 6. prosince 2016 až 19. února 2017. Pořádá ji Národní památkový ústav, Metodické centrum moderní architektury v Brně. Výstavu uvede hudba Ensemble Marijan a slovo profesora Vladimíra Šlapety. Sám jubilant k výstavě promluví 14. února v 17 hod v Metodickém centru moderní architektury na Preslově ulici.

Reklama

Výběr článků

Načítám