Hlavní obsah

Pro osamělé lidi začalo nejnáročnější období roku

Novinky, Tereza Maixnerová

Osamělí lidé nebo ti, kteří mají nějaký konflikt se svými nejbližšími, právě prožívají nejnáročnější období roku plné melancholie, smutku a bilancování.

Foto: Sociální klinika

Jedna z terapeutických místností Sociální kliniky

Článek

Fakt, že se jedná o velmi těžkou dobu, potvrzuje i větší počet zájemců, kteří se obracejí na Sociální kliniku a její psychoterapeuty se žádostí o pomoc. Od listopadu do ledna je jich o 25 procent víc než třeba v létě. 

„Příčin, proč je období od Dušiček až po začátek nového roku tak těžké, je několik. Může za to chladno, nedostatek slunce a brzké stmívání. Hlavně pak ale příchod Vánoc, které většina z nás vnímá jako svátky, kdy mají být lidé spolu, a především mají být šťastní. Hlavně osamělí lidé nebo ti, kteří po nějakém konfliktu přišli o kontakt s rodinou, jsou tak pod obrovským tlakem a špatně tuto dobu snášejí,“ vysvětluje koordinátorka plzeňské Sociální kliniky a psychoterapeutka Barbora Sládeková a upozorňuje, že další nápor na psychiku přináší začátek nového roku.

„1. leden je dnem, kdy lidé spáchají vůbec nejvíc sebevražd v roce. Je to tím, že bilancují, nevidí východisko ze situace, kterou těžce nesou, a mají obavy, že ani s novým rokem nepřijde žádná pozitivní změna,“ vysvětluje terapeutka.

Psychoterapeuti Sociální kliniky v Plzni, jež poskytuje terapie lidem, kteří potřebují akutní pomoc, mají několik tipů, jak tohle náročné období přečkat.

„Pokud víte, že vánoční čas čím dál hůř snášíte například právě kvůli tomu, že nemáte nikoho blízkého, nebojte se o společnost požádat své přátele nebo sousedy. Člověk by se neměl obávat, že bude přítěží. A pokud nechce třeba svátky trávit u známých, měl by zajít například na některá ze setkání, posezení či dalších akcí, které pro osamělé lidi pořádají různé charitativní a zájmové organizace. Vždy je lepší prožít pár příjemných chvil s cizími lidmi než se utápět ve smutku,“ radí Barbora Sládeková a dodává, že pomůžou také drobnosti: udělat si radost malým dárkem, podniknout něco, co nás pozitivně nabíjí nebo například vytvořit si doma příjemnou atmosféru.

Lidé, kteří mají z nadcházejících svátků obavy, se také můžou kdykoliv obrátit na Sociální kliniku.

„Máme tým odborníků připravených velmi rychle nabídnout terapie každému, kdo potřebuje pomoc, nemůže čekat, až se u terapeuta hrazeného pojišťovnou uvolní místo, a přitom nemá dost peněz, aby platil za návštěvy u toho soukromého. V Sociální klinice v Plzni se mu dostane pomoci rychle a za symbolickou cenu,“ doplnila Barbora Sládeková. 

Reklama

Výběr článků

Načítám