Hlavní obsah

Přišli jsme za vámi, přijďte i vy za námi, pozvali veřejnost ostravští divadelníci

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přišli jsme za vámi, přijďte vy za námi do divadla, zvou ostravští umělci návštěvníky. V neděli 31. srpna od 15 hodin herci Národního divadla moravskoslezského, Divadla loutek Ostrava, Komorního divadla Aréna a Divadla Petra Bezruče prezentovali před diváky svůj repertoár.

Foto: Josef Zajíc

Přišli jsme za vámi, přijďte vy za námi do divadla 7.9.2014: Operní studio NDM: Kytice, Zlatý kolovrat.

Článek

Před katedrálou Božského Spasitele na náměstí Msgre Šrámka u divadla Jiřího Myrona diváci očekávali zahájení akce umělců ostravských divadel Jdeme za vámi!

Od 15 hodin nepřetržitý tok divadelních ukázek, hudby, zpěvu a tance moderovala mladá herecká dvojice NDM Tereza Richtrová a Ivan Dejmal. Nejprve se prezentovali mladí, kteří celoročně pracují v baletním a operním studiu NDM a dětském studiu Divadla loutek. Děti pracují pod vedením zkušených herců, režisérů a zpěváků. Děti i diváky v úvodu rozpohyboval a roztančil Patrick Ulman, člen baletu NDM.

Operní dětské studio NDM předvedlo divákům ukázku z divadelní inscenace Kytice, která bude mít premiéru v září. Děti předvedly báseň Zlatý kolovrat. Po Zlatém kolovratu přišla na scénu Šíleně smutná princezna v podání herců Divadla loutek Ostrava.

Soubor baletu NDM představila Lenka Dřímalová, která tomuto tělesu šéfuje. Seznámila přítomné, na co se mohou v nastávající divadelní sezóně těšit. Tanečníci pak divákům předvedli Skotský tanec z baletu La Sylphide.

Událostí dne byl křest knihy Bohuslava Žárského Dal jméno divadlu, která mapuje život a dílo Jiřího Myrona. Budova Národního domu slaví letos 120 let od svého založení. Kniha je připomínkou 130 let od narození Jiřího Myrona. Knihu společně s autorem pokřtil ředitel NDM Jiří Nekvasil, Aleš Rett z vydavatelství Montanex a Simona Piperková, náměstkyně primátora města Ostravy.  

Po mírné deštivé přeháňce moderátoři uvedli na scénu herce Divadla Petra Bezruče v čele s Norbertem Lichým. Ti v krátkém skeči Ztráty a nálezy předvedli, jaké hry mají na repertoáru a co chystají nového.

Taktéž členové Komorní scény Aréna prezentovali, co se bude dít v právě začínající již dvacáté sezóně divadla. Předvedli ukázku z inscenace Neuvěřitelné příhody Julie a Nataši.

My jsme přišli za vámi, teď přijďte vy do divadla za námi, vyzvali  umělci diváky na závěr programu k návštěvě Divadla Antonína Dvořáka. V neděli 7. září tu již od dopoledních hodin budou probíhat až do 16 hodin prohlídky divadelní budovy, workshopy, ukázky práce jednotlivých souborů a besedy.

V 11 hodin šéf souboru opereta / muzikál Patrick Fridrichovský provede zájemce životem a dílem dvou muzikálových mágů Tima Rice a Lioyda Webbera.

Zájemci o tanec budou moci od 13 do 14 hodin zhlédnout baletní zkoužku připravované inscenace Baroco - komentované Lenkou Dřímalovou, šéfkou baletního souboru NDM.

Kouzelné stroje na jevišti. To jsou zajímavosti divadelních kouzel a techniky. Diváky seznámí s kouřostrojem, světelnou a zvukařskou technikou a dalšími zajímavostmi technický šéf divadla Stanislav Muntág a jeho tým.

Neděle 7. září vyvrcholí Galavečerem od 18.30 k zahájení divadelní sezóny 2014/2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám