Hlavní obsah

Přípravy na vernisáž Vánoční výstavy Muzea Komenského v Přerově jsou v plném proudu

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V podvečer první adventní neděle 27. listopadu bude v 17.45 hodin ve Slavnostní zámecké síni města Přerova slavnostně otevřena tradiční návštěvníky oblíbená výstava Vánoce na zámku, tentokrát s autogramiádou Heleny Vybíralové, autorky knih o pečení cukroví.

Foto: Jitka Hanáková

Výstava Vánoce na zámku 2016. Muzeum Komenského v Přerově, p.o.

Článek

Výstava Vánoce na zámku je v letošním roce věnovaná medovému pečivu - perníkům  a svátečnímu oblečení. Návštěvníci na ní mohou zhlédnout až do 30. prosince kompletní Zbořilův betlém, jehož autorem je sázavský řezbář Bedřich Zbořil. Do betléma autor zařadil přes sto dvacet figur, které vytvořil na objednávku přerovského muzea v letech 1997 až 2009.

V další části výstavy si návštěvníci budou moci prohlédnout kolekce vánočních ozdob prezentující jednotlivé vývojové trendy ve zdobení vánočních stromků, a to od roku 1900 až po současnost. Malé návštěvníky jistě zaujme také sbírka historických hraček, které děti v minulosti nacházely pod stromečkem. Měšťanské interiéry provoní tradiční české medové perníky a navodí tak sváteční atmosféru.

Štědrý večer a celé vánoční svátky patří k  nejslavnostnějším okamžikům v roce, podle toho by také měl vypadat oděv, v němž usedáme ke štědrovečerně prostřenému stolu. Výstava přiblíží slavnostní oděv našich předků od konce 19. století až po současné reprezentativní oblečení. V rámci výzdoby se mohou návštěvníci kochat krásou a originalitou pravých českých skleněných vánočních ozdob z opavského výrobního družstva Slezská tvorba.  

Součástí výstavy bude i  doprovodný program pro veřejnost (10. a 11. prosince), kde si na své přijdou zejména malí návštěvníci při zdobení medových perníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám