Hlavní obsah

Přidejte se k účastníkům Festivalu ptactva v Tovačově

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 5. října se v Tovačově u sádek Hradeckého rybníka sejdou v 7.45 hodin zájemci o pozorování a poznávání ptactva. Ornitologickou exkurzi pro veřejnost pořádá Moravský ornitologický spolek – středomoravská pobočka ČSO.

Foto: Jiří Šafránek

Pozorovatelé ptactva se opět sejdou na Hradeckém rybníku v Tovačově.

Článek

První říjnový víkend (4. a 5. října) je zasvěcen Festivalu ptactva v celé Evropě. V České republice jej organizuje pro veřejnost Česká společnost ornitologická, její regionální pobočky a další spřátelené organizace věnující se ochraně přírody a ekologické výchovy.

Exkurze se zastaví na Křenovském rybníce. Dále bude pokračovat na Hradeckém rybníce. Zájemci se mohou k exkurzi připojit i kdykoli později přímo na hrázi rybníka. Mimo obvyklých druhů se dá předpokládat přítomnost tažných druhů putujících do svých zimovišť. Jde především o hoholy, hvízdáky a ostralky, kulíky bledé a zlaté, racky bělohlavé, stříbřité a bouřní. Možná se objeví i orel mořský nebo sýkořice vousatá.

Součástí akce bude i slavnostní otevření ornitologické pozorovatelny na Troubeckém jezeře, které se uskuteční od 11.30 hodin. Pozorovatelna byla vybudována díky podpoře společnosti Českomoravský štěrk, a. s., která zde těží štěrkopísek a zároveň i vybudovala plovoucí betonové ostrůvky pro rybáky obecné.

Reklama

Výběr článků

Načítám