Hlavní obsah

Příběh kladenských paneláků

Novinky, Lenka Kalousová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve středu 22. října se v Čítárně Městské knihovny Kladno konala přednáška historičky umění Evy Novotné na téma Příběh kladenských paneláků. Proč vznikala panelová sídliště, jak se jejich výstavba proměňovala a máme důvod je mít rádi?

Foto: Lenka Kalousová
Článek

Přednáška přiblížila historii panelových sídlišť a představila výzkumný projekt Uměleckoprůmyslového musea v Praze s odkazem na kladenskou výstavu Příběh paneláku ve Středočeském kraji.

Cílem pětiletého projektu, na kterém spolupracují téměř dvě desítky historiků architektury, urbanistů, památkářů, demografů a dalších odborníků z muzejních i akademických pracovišť, je realizace výzkumu a dokumentace vybraných panelových sídlišť v ČR.

K zachycení historických, sociálních a kulturních aspektů tohoto typu bydlení v Česku potažmo k jejich zhodnocení dosud nedochází. A to i přesto, že v něm v současnosti žijí přes tři milióny obyvatel. Po letech jednostranné kritiky se nyní panelová výstavba prezentuje konečně také jako nedílná součást kulturního dědictví.

Přednáška se setkala s velkým zájmem ze strany odborníků i „běžných osadníků“, jak se pár návštěvníků nazvalo. Kvůli nepřízni počasí se neuskutečnila původně plánovaná komentovaná vycházka po blízkém sídlišti a také původně zamýšlená exkurze na střechu jedné z nejvyšších budov v okolí se z důvodu rekonstrukce objektu nekonala, přesto se díky dotazům a bohatosti tématu plánovaná hodina protáhla na dvě.

Projekt vyvrcholí v roce 2017 výstavou v Praze a hlavně závěrečným vyhodnocením způsobů, jak paneláky chránit, dále rozvíjet jejich možnosti a hlavně, jakým způsobem zpřístupnit široké veřejnosti genia loci těchto lokalit.

Putovní výstava se z Kladna přemístí také do Příbrami nebo Kutné Hory.

Do konce měsíce probíhá ve všech pobočkách Městské knihovny Kladno vědomostní soutěž pro děti a mládež na téma Paneláci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám