Hlavní obsah

Při návštěvě zámku Mníšku se projdete i Loveckou chodbou, kudy chodí bílá paní

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen známý následník trůnu, ale i majitel mníšeckého panství byl vášnivým lovcem. Na zámku v Mníšku to dokazují sbírky zbraní, portréty posledního pána i lovecké trofeje. Zámek Mníšek pod Brdy nabízí klasické prohlídky pro dospělé i pravidelné prohlídky pro děti.

Foto: Anna Čelouchová

Loveckou chodbou se někdy prochází i bílá paní.

Článek

Je známo, že k největším koníčkům zámeckých pánů patřily lovy, hony, střelba, návštěvy obory a lesů. K výjimkám nepatřil ani majitel Mníšku pod Brdy, baron Theodorich Kast, který tu žil ještě v době první republiky.

O jeho lovecké vášni svědčí vybavení v mnoha částech zámku. Jeho osobní pokoje obsahují sbírku loveckých ručnic, na fotkách a obrazech ho spatříme pokaždé v myslivecké uniformě s oblíbeným kloboukem a psím přítelem po boku, v pracovně a v chodbě visí trofeje z ulovené zvěře.

Lovecká chodba je celá zdobena jelením parožím a grafickými listy s motivy na téma myslivosti. Původně se jednalo o otevřenou arkádovou pavlač, kterou dal baron Theodorich zasklít a ozdobit.

Se svou ženou, hraběnkou Terezií, po ní chodil několikrát denně, protože spojuje jejich soukromé apartmá s rodinnou jídelnou. Dnes tudy chodí návštěvníci zámku a několikrát do roka dokonce i bílá paní, která odtud mává při speciálních prohlídkách pro děti.

Zámek v Mníšku pod Brdy je otevřen od úterý do neděle, kdy návštěvníkům nabízí dvě bohatě zařízené prohlídkové trasy představující společenské prostory i soukromé pokoje panstva z doby první republiky. Pravidelně se tu konají také prohlídky přizpůsobené rodinám s dětmi, programy ve výtvarném ateliéru nebo návštěvy sklepení s pohádkovými bytostmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám