Hlavní obsah

Při Košařově memoriálu se plavci utkají o putovní poháry starosty Městského obvodu Plzeň 3

Novinky, Luboš Ibrmajer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příznivci plavání jsou v sobotu 21. dubna zváni do plzeňského plaveckého bazénu v Kozinově ulici, kde jsme pro ně organizátoři připravili tradiční závodní klání 66. ročníku Košařova memoriálu v prsařském trojboji.

Foto: Luboš Ibrmajer
Článek

Trojboj se skládá z 50, 100 a 200 metrů prsa, dále závod obsahuje populární štafety 4 x 50 metrů prsa žen a mužů.

Přihlášeno je necelých sto padesát účastníků ze sedmnácti plaveckých klubů z celé České republiky. Pořadatelem je Sportovní klub Radbuza Plzeň, z. s., který má za sebou více než stoletou tradici (klub byl založen v roce 1911).

Závod je pořádán na počest předválečného člena Antonína Košaře, který byl pro odpor proti nacistické okupaci zatčen a umučen v koncentračním táboře. Pan Košař byl hlavně přeborníkem prsařských disciplín. Výkony závodníků jsou bodovány podle tabulek ČSPS a vítězí soutěžící s nejvyšším bodovým součtem.

Rozplaváním plavkyň a plavců bude od 9:15 hodin, závody budou zahájeny v 10 hodin. Pro nejlepší jsou připraveny putovní poháry starosty Městského obvodu Plzeň 3.

Co dalšího si odvezou ti nejrychlejší? V kategoriích mužů a žen na prvních třech místech finanční prémie, na druhých a třetích místech ještě medaile. V kategoriích žáků a žaček na druhých a třetích místech také medaile. A pochopitelně i diplomy.

Pojďme si představit favority podle přihlášených časů.

Vojtěch Netrh z Litoměřic by se mohl stát vítězem memoriálu, jestliže porazí své soupeře. Jedním z nich bude Martin Hrabačka a druhým Štěpán Hengerič, oba jsou z plzeňské Slávie VŠ (SlPl).

V kategorii žáků (ročník narození 2004 – 2008) bude favoritem Tomáš Chocholatý (SlPl), který bude účastníkem všech nejrychlejších rozplaveb v dráze číslo 3. O stupně vítězů by se měl „poprat“ Martin Fait z plaveckého klubu Rejnoci Domažlice a Tomášův oddílový kolega Matěj Sladký. K úspěšným plavcům SK Radbuza by měl patřit Dominik Suchý.

Do konečného pořadí žen by mohla promluvit Petra Hauerová (SlPl), vůči které se na start postaví její oddílové kolegyně Michaela Maříková a Alena Hampejsová nebo klatovská Lucie Hořejší.

Adeptkou na čelní umístění mezi žačkami by měla být Veronika Muselová z USK Praha nebo její soupeřka Markéta Šímová (SlPl) či snad Natálie Kmochová (USK)? Kvalitními časy se prezentovala i Kateřina Chocholatá (SlPl).

O Antonínovi Košařovi

Narodil se 17. prosince 1914 v Plzni, kde pracoval jako dělník ve Škodovce. V roce 1942 se zapojil do odboje v apretuře (oddělení konečné úpravy výrobků). Spolupracoval zde s Jiřím Fišerem a s Bohuslavem Daňkem z výroby oceli, který byl vedoucím jedné z ilegálních skupin.

V době rozsáhlého zatýkání příslušníků odboje na jaře 1943 byl Antonín Košař přeložen do (bývalého) pobočkového závodu Škodovky v Dubnici na Slovensku. Tady pomýšlel na útěk za hranice. Byl však 27. května 1943 zatčen.

Antonín Košař byl odsouzen v Drážďanech k osmi letům vězení. Podruhé ho fašisté 22. září 1944 odsoudili v Berlíně k trestu smrti a 8. ledna 1945 v Brandenburgu popravili. (Čerpáno z knihy Nikdo nebude zapomenut autora Vojtěcha Laštovky, vydané v roce 1985.)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám