Hlavní obsah

Před 45 lety založilo trio Vondráčková - Neckář - Kubišová skupinu Golden Kids

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 1. listopadu uplynulo pětačtyřicet let od chvíle, kdy vzniklo trio Golden Kids, jež tvořili zpěváci Marta Kubišová, Václav Neckář a Helena Vondráčková. Skupina neměla dlouhého trvání, ale i za necelé dva roky existence slavila úspěchy prakticky po celé Evropě.

Foto: Supraphon

Trio Golden Kids slavilo velké úspěchy po celé Evropě v letech 1968 - 1969.

Článek

Skupina se koncem 60. let minulého století prezentovala nejen doma, ale třeba také na německém gramofonovém trhu, v pařížské Olympii nebo na veletrhu hudebních společností Midem v Cannes.

Byl to hudební skladatel a producent Bohuslav Ondráček, který pop skupinu založil (začátek se datuje právě na 1. listopadu 1968, což je také den, kdy slaví narozeniny Marta Kubišová). A dobře věděl proč, když tak trefně zformuloval její motto: Helena má v hlase slunce, Vašek má v hlase smích, Marta má v hlase slzy.

"Už od svého vzniku byli výjimeční, a to i ve světovém měřítku, tím, že se zda dala dohromady skupina rovnocenných hvězd první velikosti, zatímco zpravidla bývá vývoj opačný: teprve po vzniku takových skupin se dostávají dopředu někteří její členové a na určitém stupni, když dosáhnou takové popularity, jakou měl každý se zakládajících členů Golden Kids, skupinu opouštějí," napsal o pop fenoménu v roce 1969 kritik Jiří Černý.

Trio Golden Kids ovládlo v letech 1968 - 1969 nejen domácí pódia a hitparády, ale s úspěchem vystupovalo v tehdejším západním Německu, točilo desky pro západoněmecký Polydor, měsíc hostovalo v pařížské Olympii, dvakrát sklidilo ovace na veletrhu Midem v Cannes.

"Golden Kids byli v Evropě ojedinělým sdružením - dvě holky a jeden kluk, což bylo tenkrát neobvyklé, taková ABBA přišla až po nás," řekla před časem Helena Vondráčková.

"S holkami se mi dobře pracovalo v Rokoku, tam jsme si poprvé vyzkoušeli dueta a tria. Pokračovalo to společným úspěchem na veletrhu Midem v Cannes, a když nás pak pozvali do pařížské Olympie, sezpívali jsme se definitivně. Zjistili jsme, že se máme rádi, že se naše hlasy k sobě hodí," uvedl Václav Neckář v dobovém rozhovoru.

Typově byl každý ze tří interpretů Golden Kids jiný a přitom hlasově jim to šlo dohromady. Navíc měli ke každé písni udělanou choreografii, takže jejich show byla zajímavá i vizuálně. Každý z nich byl samostatnou osobností, nešlo tedy o nějaký sbor.  

Publikum i kritiky doslova fascinovala dokonalá souhra všech zúčastněných - tří mladých zpěváků, jedenáctičlenného orchestru, dirigenta Josefa Vobruby, textaře Zdeňka Rytíře, choreografa Luboše Ogouna a samozřejmě Bohuslava Ondráčka. Ti všichni vsadili na dokonalé propojení všech prvků, z nichž show vytvořili - ať už šlo o repertoár, zpěv, taneční projev či vizuální stránku, například zdůraznění typů obou zpěvaček.

Zlatá éra skupiny Golden Kids skončila začátkem roku 1970, v éře nastupující normalizace v totalitním Československu, kdy Marta Kubišová dostala zákaz veřejného vystupování. Na jeviště se mohla vrátit až koncem roku 1989.

V roce 1994 byla uvedena v pražské Lucerně show Golden Kids Comeback, kterou trio s úspěchem předvedlo i na jiných místech, avšak další pokus sejít se na velkém jevišti - za velkého mediálního humbuku - už nevyšel. Co naštěstí před pár lety vyšlo, byly supraphonské album 24 Golden Hits a kniha Antonína Matznera nazvaná Golden Kids - 40 let s legendou.

Video www.youtube.com/watch?v=mylA1wZQ6mY

Reklama

Výběr článků

Načítám