Hlavní obsah

Pražské střední IT školy jsou pod náporem firem, které nemohou sehnat IT odborníky

Novinky, Aleš Kacl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen v málo oborech je vzdělávání studentů tak netrpělivě očekávané a v sepjetí s pracovní praxí, jako je tomu v IT oboru. Podle aktuálních odhadů chybí na trhu práce 30 tisíc lidí v IT oboru, od vývojářů, správců až po návrháře. Firmy tak dotazují nejen vysoké, ale v řadě případů střední IT školy.

Foto: Aleš Kacl

Učebna jedné z pražských IT středních škol SSŠVT.

Článek

Rozvoj trhu, ale i nárůst domácích i zahraničních investorů v České republice, žene poptávku po pozicích v IT oboru neskutečně vysoko. Rostou tak nejen nástupní mzdy, ale i mzdy stávajících IT specialistů. Trh je v současné době schopen pojmout více než 30 tisíc těchto pracovníků.

Pokud zhlédneme inzeráty personálních agentur, tak nejpoptávanějšími IT pozicemi jsou jednoznačně vývojáři (JAVA, NET a další), správci sítí a databází, ale i aplikační specialisté a grafičtí návrháři.

Komerční společnosti tak začaly ve velkém poptávat i žáky na středních školách, a to jak během jejich studia, tak bezprostředně po jejich úspěšném absolvování. V řadě případů tak slevily ze svých nároků, že jejich IT pracovníci musí mít vystudovanou vysokou školu v oboru. Neslevují však z kvality vzdělání IT specialistů. Nejen podle pražských středních IT škol je zájem firem značný.

„Spolupracujeme dnes s řadou firem, které žádají IT specialisty a nabízejí našim studentům okamžité uplatnění v oboru, jaký studují,“ potvrzuje tento trend Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky v Praze (SSŠVT).

Velký zájem o studium v IT oboru z těchto důvodů zaznamenává i další z pražských IT středních škol, a to SPŠE v Ječné ulici. Zájem se kromě telefonických dotazů prý projevuje i velkou návštěvností během všech termínů dnů otevřených dveří.

„Dny otevřených dveří jsou hojně navštěvovány rodiči. Nejvíce se zajímají o skladbu učitelského sboru, jak naše škola vypadá. Mají tak výjimečnou příležitost, jak se setkat osobně přímo s vyučujícími,“ uvedl Vladimír Beránek ze SPŠE Ječná.

Studenti IT kromě brigád během studia mají i jisté zaměstnání

Až o 20 procent vyšší mzdy způsobuje aktuálně vysoká poptávka po IT kvalifikovaných pracovnících. Podle odhadů by poptávka neměla klesnout minimálně několik let, spíše desetiletí.

Studenti během studií mohou tak získat zajímavou placenou praxi, tedy uplatnit dosavadní zkušenosti a znalosti a ještě si zajímavým způsobem přivydělat. Po absolvování školy tak už po krátkém zapracování jim může být navýšena mzda. Developeři s delší praxí, např. se zkušenostmi v C# nebo JAVA, případně C/C++ pak mohou získat i 100 tisíc korun.

Téměř o stejné peníze si pak může říct Správce sítě, který zodpovídá za údržbu podnikové sítě, včetně propojení k internetu a správy intranetu, nebo také grafičtí návrháři zkušení, např. v Autodesku. IT architekt, IT manažer nebo projektový manažer podle průzkumů si může říci o 65 tisíc Kč a více, na druhé straně ředitel v IT si může říci minimálně o nástupní plat 90 tisíc a více.

Reklama

Výběr článků

Načítám