Hlavní obsah

Pracovní stereotyp mladým inženýrům nehrozí

Novinky, Vendula Foldyna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irena Helebrandová z Ostravy a Jiří Bednarský z Rožnova pod Radhoštěm patří mezi 577 úspěšných absolventů, kteří v akademickém roce 2012/2013 ukončili magisterské studium na Ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava.

Foto: Táňa Arťušenková

Irena Helebrandová a Jiří Bednarský při slavnostní páteční promoci v Ostravě.

Článek

Povídali jsme si s nimi v pátek 28. června u příležitosti jejich slavnostní promoce, na níž obdrželi vysokoškolský diplom a titul inženýra ekonomie. Oba mladí lidé se pět let věnovali problematice marketingu a obchodu. Co jim studium přineslo?

„Velmi cenné zkušenosti, získal jsem úplně jiný pohled na vysokou školu,“ uvedl Jiří Bednarský. „Na marketingu se mi líbí jeho kreativita a vybočení ze stereotypu. Také rád jednám s lidmi, což považuji za základ tohoto oboru. Nejpřínosnější pro mne byly semináře z marketingové komunikace, marketingového projektu, obchodního jednání či E-marketingu, neboť vycházely z praktických situací.“

Větší snahu pedagogů o zavedení praxe do cvičení si pochvalovala také Irena Helebrandová. „V posledních ročnících vysokoškolského studia se začala více objevovat i v některých přednáškách cvičení, což hodnotím jako obrovský pokrok oproti bakalářskému studiu,“ uvedla absolventka.

„Za nejzajímavější přitom považuji předměty věnované marketingové komunikaci, mezinárodnímu marketingu a zahraničním obchodním operacím. Ve studijních skupinkách jsme fiktivně uzavírali obchody, připravovali smlouvy a další dokumenty, pronikali na nové trhy, které jsme si předem důkladně prozkoumali,“ dodala.

Oba čerství absolventi již v průběhu vysokoškolského studia získávali praktické zkušenosti v konkrétních firmách. Irena měla od prvního ročníku stálou brigádu v ostravské společnosti Fin-Partner, kde pracovala od začátku na poloviční úvazek.

„Ve firmě se specializací na účetnictví, daně a poradenství působím jako samostatná účetní. Od července zde budu zaměstnána na plný úvazek. Na práci se těším, je velmi různorodá, takže stereotyp rozhodně nehrozí. Podle mého soudu je to ideální začátek mé profesní kariéry. Získám praxi v mnoha směrech, která bude, jak doufám, pro další pracovní příležitost přínosem,“ dodala Irena Helebrandová.

Na jednotvárné zaměstnání si nestěžuje ani Jiří. Během studia působil v rodinném podniku Rychločistírny Dry Clean. Ten se zabývá čištěním textilu, oděvů a kůží. Síť poboček provozuje v obchodních ostravských centrech.

„Díky novým poznatkům z marketingu jsem zdokonalil firemní web a dostal ho na přední příčky v internetových vyhledávačích. Jeho návštěvnost se zvýšila trojnásobně, což se projevilo i na růstu nových zákazníků. Mimo jiné si oblíbili loni zavedenou šatnu oděvů v obchodním centru Nová Karolina, která doplňuje námi poskytované služby. V současné době pracuji na sjednocení image celé společnosti, což je pro její další rozvoj nezbytné,“ uvedl Jiří Bednarský.

Během letních prázdnin odlétá na jeden rok do Kanady. Její velvyslanectví v České republice vypisuje ročně zhruba 1000 míst v rámci projektu Work and Travel. Jiří Bednarský je tedy jeden z tisícovky, který se vydá za velkou louži zdokonalovat angličtinu a poznávat život v Kanadě. Po návratu do České republiky chce rozšířit čistírenské služby do dalších měst v Moravskoslezském kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám