Hlavní obsah

Práce terénních sociálních pracovnic je náročná zejména v mrazivých dnech

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problematika bezdomovectví se dotýká všech větších měst v České republice. S ohledem na tuto skutečnost město Ostrava dlouhodobě podporuje nestátní, neziskové organizace a má vytvořenou kompletní síť sociálních služeb.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 7.1.2017 Problematika bezdomovectví a Zimní program města Ostravy.

Článek

Mezi nejnáročnější sociální služby patří kontakt terénních sociálních pracovnic a pracovníků s lidmi bez domova, kteří žijí venku. Snadnější práce je s těmi, kteří "bydlí" v přírodních zákoutích města, v lesících, remízcích, prostě tam, kde je relativně bezpečno, jejich stany a příbytky kryjí stromy, kde je přístup k vodě.

K takovým skupinám vycházejí i terénní pracovnice ze sociálního odboru, oddělení sociálních věcí Městského úřadu Ostrava-Poruba - Bc. Šárka Berousková a Mgr. Denisa Přikrylová.

„V pravidelných cyklech obcházíme a ověřujeme si skutečný stav věcí. Tito lidé totiž migrují. Z míst odcházejí a přicházejí noví. Naším úkolem je také zjistit nově příchozí, kontaktovat je, popřípadě jim pomoci s vyřízením identity, lékařské kontroly a v neposlední řadě se sociálními dávkami. Tato místa, právě v nejmrazivějším období, pravidelně ráno a večer navštěvují hlídky policie a kontroluji okamžitý stav věcí," vysvětlila Šárka Berousková.

Z bezpečnostních důvodů v nejmenovaném prostoru žije skupina tří lidí. „Bude mi padesát let. Žiji zde 10 let spolu s dvěma kamarády Jurou a Kájou. Rozumíme si, podporujeme se. Ano, občas se pohádáme. Do ubytovny bych nešel,” uvedl 6. ledna Zdeněk.

„Na ubytovnu bych nešla. Nechce se mi s někým dohadovat. Takhle mi to vyhovuje. Až nebudu moci na nohy a ruce, tak možná. Zahřeji se ve stanu brzy, k tomu mi pomáhají dva kocouři a morčátko. Mám dobré oblečení a dvě deky. Společně s Jurou a Zděňkem vycházíme dobře. No, pohádáme se, ale nejčastěji o to, kdo bude mýt nádobí," konstatovala Kája, která pracovnicím ukázala mobilní WC a jak se o zařízení starají.

Počet bezdomovců žijících na území města Ostravy se výrazně nemění. Počet tak zvaných zjevných bezdomovců je odhadován na zhruba 900 osob. Z tohoto počtu se asi polovina zdržuje v zařízeních poskytujících sociální služby a druhá polovina bezdomovců žije mimo zařízení. V zimních obdobích, kdy teplota klesá výrazně pod nulu, se pochopitelně zájem o nabízené služby zvyšuje.

V Ostravě je v současné době k dispozici 413 míst v azylových domech (164 pro muže a 249 pro ženy, respektive pro ženy s dětmi). Jejich kapacita je převážně naplněna. Bezdomovci mohou dále využívat nocleháren s kapacitou 120 míst, nízkoprahových denních center s kapacitou 125 míst.

„V rámci Zimního programu jsou kapacity v celkovém počtu 734 míst rozšířeny o 54 lůžek a 120 tzv. volných židlí. Situaci jsme sledovali a vyhodnotili tak, že kapacity zařízení doplněné o zimní program jsou dostačující. I přes aktivní motivaci a poskytování poradenství neprojevují mnozí bezdomovci zájem o nabízené možnosti. Tedy, nabídka služeb je větší než zájem tuto využít,” řekl náměstek primátora pro sociální oblast Michal Mariánek.

Související témata:

Výběr článků

Načítám