Hlavní obsah

Potěšení nad Rýnem na pět písmen: Kolín

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Historický Kolín nad Rýnem, jedno z nejstarších německých, ale i evropských měst, byl založen jako osada císařovnou Agrippinou, ženou proslulého Claudia. Jako římská država se stal hlavním městem provincie, v průběhu staletí nabýval na obchodním a strategickém významu.

Foto: ©Köln Tourismus GmbH

Goticko-novogotická katedrála sv. Petra a Marie, v roce 1560 se stavba na 300 let zastavila

Článek

Úpadek nastal s objevením Ameriky, nešetřila ho žádná válka. Kolínský dóm sv. Petra a Marie, jedna z nejkrásnějších katedrál, byl dokončen až po 632 letech v roce 1880.

Nejvíce město utrpělo roce 1942 při operaci Milennium, kdy ho bombardovalo 1047 strojů RAF. Kolín se znovuzrodil z trosek, město s druhým největším počtem turecké menšiny v Evropě se stalo vyhledávaným turistickým cílem, který nabízí stále něco nového jako bonus ke starému.

Kde nejlépe poznat město a Kolíňáky

Vše se pochopitelně točí kolem katedrály, její gotické prsty se zvedají k nebi do výše 157 metrů. Typickou kolínskou atmosférou dýchají v prvé řadě útulné hospůdky kolem náměstí Starého a Senného trhu či pivovarské hostince, na ty narazíte na každém kroku. Hosta si tu váží, nikde dlouho nečekáte, ani se nemusíte bát, že vás oškubou jako kavku.

Kolínské – národní mok Kolínských –  teče proudem, servírky proplétající se mezi stoly roznášejí rýnské speciality. Musíte si zvyknout, že hosté jsou někdy trochu hlučnější, mají to v povaze, panuje tu bujará, srdečná a veselá nálada, že by si člověk mohl myslet, že město slaví karneval celý rok. Každé kolínské má svou typickou, naprosto nezaměnitelnou příchuť – a samozřejmě vlastní pivovarský hostinec.

Číšníci, takzvaní köbes, se zdají být vůči všeobecné rozjařenosti imunní, což není náhodou: jistá neotesanost je totiž poznávacím znamením všech opravdových köbes. Prázdnou sklenici vám mimochodem bez vyzvání vymění za další, plnou; kdo už nechce nic pít, to dá najevo tak, že sklenici přikryje táckem. Anebo jednoduše nevypije do dna.

Celodenní šťastná hodinka

Především o víkendech se místní, turisté, mládež i studenti scházejí také v nesčetných diskotékách, klubech, barech, restauracích a lounges, nejraději ve studentské čtvrti Kwartier Latäng, ve Fríské čtvrti, v Belgické čtvrti, na Jižním Městě a v městské části Ehrenfeld. Ceny tu jsou povětšinou opravdu mírné. V některých lokálech platí navíc tzv. happy hour celý den, což cenovou hladinu tlačí dále dolů.

Není vše jen o jídle a pití. Svědčí o tom řada muzeí, umělecké výstavy jako ArtCologne a další. Mezi nejznámější muzea patří vedle Muzea Ludwig také Římsko-germánské muzeum, galerie Wallraff-Richartz, umělecko-průmyslové muzeum na náměstí Wallraffplatz či národopisné Rautenstrauch-Joest-Museum. Zajímavé je také muzeum klubu 1. FC Köln. Nejhezčí pohled na město je z vyhlídky na katedrále.

Lanovkou přes Rýn do parku

Pokud chcete po invazi neustálých vjemů klid, najdete ho na pravém břehu Rýna. Tady najdete Rýnský park. Vede k němu lanová dráha přes řeku, jejíž nástupní stanice leží u vchodu do zoo a Flory – botanické zahrady – jízda je také zážitkem.  

Pro Kolín je také typická pravá Kolínská voda neboli originální Eau de Cologne, častý suvenýr z města na Rýně.  

Reklama

Výběr článků

Načítám