Hlavní obsah

Popelka se v Ostravě představí potřetí, tentokrát v choreografii Kanaďana Paula Chalmera

Novinky, Josef Zajíc

Příběh o skromné, laskavé a pracovité dívce v baletu Sergeje Prokofjeva se objeví v Ostravě již potřetí. V roce 1971 byla Popelka uvedena v choreografii Emerika Gabzdyla. Druhé nastudování v roce 1991 vedl choreograf Luboš Ogoun a současnou Popelku nastudoval kanadský tanečník a choreograf Paul Chalmer.

Foto: Josef Zajíc

Popelka v Ostravě v Divadle Antonína Dvořáka. Z generálky 21.4. Zlva: Tlustá-Isabella Ayers, Tenká- Zuzana Majvelderová, Poleka- Michaela Vápeníková.

Článek

S Popelkou se mohou od čtvrtka 23. dubna zájemci setkat v Ostravě v Divadle Antonína Dvořáka - premiéra se uskuteční od 18.30 hodin.

„Naše Popelka nejsou "Tři oříšky..." podle stejnojmenného filmu, ale klasická pohádka s klasickým dějem pohádky bratří Grimmů a především s nádhernou a tradiční hudbou Sergeje Prokofjeva. Tančit podle choreografie Paula Chalmera budou velmi mladí, ale špičkoví tanečníci, kterým byla choreografie přizpůsobená,” přiblížila inscenaci při první generální zkoušce 21. dubna šéfka baletu NDM Lenka Dřímalová.

„K výtvarné spolupráci jsme oslovili polskou scénografku Annu Kontek, která pracuje jako scénografka ve Finské národní opeře v Helsinkách. Výprava a kostýmy jsou přizpůsobeny ději a nádherné hudbě Sergeje Prokofjeva, ale s moderními prvky jednadvacátého století,” dodala Dřímalová.

„Krása a estetika Prokofjevovy hudby jistě najde v mé tvorbě svůj odraz. Už v Perraultově pohádce jsou zdůrazněny dobrota, čistota, pokora, poctivost, moudrost a životní mravnost jako podstatné charakterové vlastnosti kontrastující s nezkrotnou chamtivostí. Tato skutečnost bude zdůrazněna ve výběru barev scény a kostýmů a vše bude podtrženo empírovým stylem,” okomentovala výtvarnou složku inscenace Anna Kontek.

V hlavní roli Popelky uvidí diváci Chiaru Lo Piparo a Michaelu Vápeníkovou. V roli Prince Kokiho Nishioku a Sergia Méndeze. V roli Macechy se na generálce předvedla špičková tanečnice Olga Borisová-Pračiková, která se projevila také jako vynikající komická herečka. Postavu bude alternovat s Petrou Kováčovou. 

Dvě sestry tančí Zuzana Majvelderová a Barbora Šulcová (Tenkou), Tlustou Isabelle Ayers s Markérou Pospíšilovou. Prokofjevovu partituru nastudoval s orchestrem opery NDM dirigent Jakub Klecker.

Premiéra se koná 23. dubna v Divadle Antonína Dvořáka v 18,30 hodin. První repríza v sobotu 25. dubna ve stejném čase.

Doprovodné akce: V den premiéry Popelky bude otevřena výstava obrázků dětí, které navštívily zkoušku Popelky v době příprav inscenace. Děti kreslily, co se jim vybaví, když se řekne Popelka. Obrázky budou vystaveny až do konce sezóny v prostoru šaten na galerii Divadla Antonína Dvořáka.

„Pomyslnou "druhou polovinou" akce Popelka v obrazech bude výstava obrazů studentů tanečního oddělení Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě, kteří navštívili generální zkoušku Popelky. Jejich práce si mohou diváci prohlédnout v galerijním prostoru JKGO od poloviny května,” informovala Marcela Bednaříková, tisková mluvčí a PR NDM. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám