Hlavní obsah

Polští sochaři představili svá díla v Nové síni v Ostravě-Porubě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři polští sochaři představili ve čtvrtek 4. srpna svá díla v Nové síni v Ostravě-Porubě. Výstavu Trojúhelník umění zahájil Zbyněk Janáček, děkan Fakulty umění Ostravské univerzity.

Foto: Josef Zajíc

Agnieszka Mikolajczyk, NEW BIO, 250 x 70 x 70cm, 2010

Článek

Výstava Trojúhelník umění v Nové síni v Ostravě-Porubě, představuje plastiky, objekty a instalace pedagogů Ateliéru sochařství a prostorových forem Akademie výtvarných umění v Lodži.

"Název expozice je odvozena od projektu, který probíhá od roku 2004 v Polsku, České republice a na Slovensku. Projekt je konkrétním příkladem spolupráce, která umožňuje porozumění a vzájemné vzdělávání se umělců z jiných zemí, současně podporuje vysokoškolské vzdělávání v zemích Visegrádské skupiny," informovala tisková mluvčí Galerie výtvarného umění města Ostravy Jana Šrubařová.

Vystavují tři polští umělci, kteří pro návštěvníky připravili velmi elegantní, přehledný programový katalog.

Agnieszka Mikolajczyk (1972) pracuje jako asistent v Ateliéru sochařství a prostorových forem na Fakultě vizuálních umění v Lodži. Zaměřuje se na sochy, objekty a prostorové instalace. Ke své práci řekla: "Mám ve zvyku používat různé technologie ve své sochařské práci. Experimentuji, míchám tradiční techniky s moderními, hledám nové možnosti výrazu."

Bograd Wajberg (1955) pracuje  ve stejném ateliéru. Zaměřuje se především na současné prostorové koncepty.

Profesor Marek Wagner (1949) je vedoucí Ateliéru sochařství a prostorových forem na Fakultě vizuálních umění Akademie výtvarných umění v Lodži. Ve svých dílech kombinuje tradiční sochařské formy s netypickými a experimentálními pracemi studentů. Sbírá nalezené a staré věci a kombinuje je s novými materiály. Vytváří symbolické objekty a multielementární instalace, do nichž aplikuje moderní technologii.

Výstava, kterou uvedl Zbyněk Janáček, děkan Fakulty umění Ostravské univerzity, potrvá do 10. září.

Novou síň v Ostravě-Porubě najdete v Mongolské ulici 2, velmi blízko tramvajové zastávky Třebovická v Opavské ulici. Otevírací doba: úterý - sobota od 10.00 do 13.00 hodin a od 13.30 do 18.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám