Hlavní obsah

Policisté a pyrotechnici mají ve Vrběticích k dispozici speciální stroj

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciální stroj hlučínských hasičů pomáhá od pátku 4. listopadu policistům a pyrotechnikům v areálu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku.

Foto: Policie ČR

Speciální pásový nakladač.

Článek

„Při ohledání místa činu, skladu číslo 16, začal pracovat nový speciální pásový nakladač Caterpillar 973D. Je to naprosto ojedinělý stroj vyrobený speciálně pro práce u velkých požárů a pro situace, v nichž hrozí exploze výbušnin. Hasiči Záchranného útvaru v Hlučíně tuto techniku převzali 14. října,“ informovala policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Potřeba pořídit takový stroj vznikla kvůli minimalizaci ohrožení hasičů zasahujících zejména ve Vrběticích, což je priorita vzhledem k rozsahu prováděných prací na místě exploze.

„Po intenzivním výcviku příslušníků jak z kabiny, tak za pomoci dálkového ovládání, je tento nakladač poprvé nasazen k práci právě při ohledání místa činu ve Vrběticích. Ovládaný je dálkově z pracovního kontejneru a je určený k naložení zeminy přímo v epicentru, kterou pyrotechnici po jejím rozhrnutí prohlédnou detektory, odstraní nalezenou munici a předměty důležité pro trestní řízení, a za pomoci malého nakladače odvezou na určené místo v areálu,“ pokračovala policistka.

V minulých dnech pracovali policejní pyrotechnici za pomoci hasičů v příkrém terénním svahu v epicentru exploze, kde sbírali munici po předloňské explozi plošným sběrem i hloubkovým pyrotechnickým průzkumem za pomoci techniky, která je nutná k použití při práci ve výškách – horolezecké vybavení, žebříky, kotevní technika, lana a slaňovací postroje.

„Po dobu měsíce listopadu bude policejním pyrotechnikům pomáhat při plošném i hloubkovém sběru munice pět armádních pyrotechniků. Pracují v jižní části ohraničeného území, poblíž obcí Divnice a Bohuslavice nad Vláří. Zároveň s pyrotechniky se na asanaci podílejí také policisté pohotovostního a eskortního oddělení a hasiči, kteří prořezávají vzrostlou vegetaci a zpřístupňují jinak nepřístupný terén,“ doplnila Monika Kozumplíková.

Vlachovice-Vrbětice se dostaly do povědomí občanů 16. října 2014, kdy silná exploze v muničním skladu zcela zničila objekt č. 16 o půdorysu 50 krát 15 metrů a způsobila poškození objektů v okolních obcích, zejména na okenních výplních. Při výbuchu zahynuli dva zaměstnanci provozovatele skladu. V ob­jektu byla uskladněna vojenská munice s cca 57 tunami výbušnin. Situaci umocnil 3. prosince další výbuch skladu č. 12, při němž nebyl nikdo zraněn ani zabit. Příčiny explozí obou skladů jsou stále předmětem šetření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám