Hlavní obsah

Policejní akce odhalila trojlístek zlodějů aut, ukradli jich padesát

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvýšený počet odcizených aut přinutil letos koncem srpna kriminalisty zřídit v Olomouckém kraji speciální vyšetřovací tým. Z krádeží usvědčili trojici mužů z Prostějova, u kterých našli 48 ukradených aut. Škoda se již nyní pohybuje v řádech milionů korun, vyšetřování ale nadále pokračuje.

Foto: KŘP Olomouckého kraje

Na lup se zloději aut vydávali s patřičným vybavením

Článek

Vzhledem ke skutečnosti, že auta mizela i v okolních krajích, do týmu se zapojili mimo kriminalistů Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje také příslušníci Územního odboru Prostějov, Územního odboru Olomouc, Krajského ředitelství policie Zlínského kraje a Územního odboru Kroměříž.

"Díky dlouhodobé operativní činnosti kriminalistů byly vytipovány podezřelé osoby. Jednalo se o tři muže ve věku dvaačtyřicet, jednatřicet a devětadvacet let, kteří pocházeli z Prostějova. Nezvratné důkazy vedly k jejich zadržení, které se uskutečnilo v době od 13. října do 7. listopadu na území Olomoucka a Prostějovska," uvedl olomoucký policejní mluvčí Michal Pižurin. 

V souvislosti s tímto případem se uskutečnily v listopadu na území Moravskoslezského a Olomouckého kraje prohlídky bytových, nebytových a jiných prostor. "Kriminalisté zajistili 48 odcizených vozidel především značek Škoda Octavia, Škoda Fabia, Audi A6, VW Golf a Passat. Čtyři auta byla odborně přestavěna k běžnému užívání," dodal mluvčí. Při domovních prohlídkách kriminalisté také zajistili čtrnáct motorů a jiné automobilové náhradní díly.

Muži se na zlodějskou kariéru vybavili zařízením a nástroji na trhání zámků, odblokování imobilizérů a rozlamování spínacích skříní vozidel.

V roce 2011 policisté objevili dalších zhruba 30 odcizených motorových vozidel, která byla vrácena majitelům. Zajištěné stopy z těchto vozidel budou porovnány s těmi, které patří podařenému trojlístku zadržených zlodějů. Není vyloučeno, že tak škoda, která se už dnes pohybuje v řádech milionů korun, ještě vzroste. 

"V současné době jsou všichni tři muži obviněni z trestného činu krádež, kdy jim hrozí trest odnětí svobody až na osm let," dodal Pižurin.

Vzhledem ke skutečnosti, že se za lupem zloději vydávali za hranice domovského Olomouckého kraje, policisté věc i nadále šetří. Nevylučují, že stíhání bude rozšířeno o další skutky a že budou obviněni další pachatelé. 

Reklama

Výběr článků

Načítám