Hlavní obsah

Poklady starého Egypta se vrátily do Olomouce, výstava končí v sobotu

Novinky, Václav Vežranovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jen do soboty mají návštěvníci Vlastivědného muzea v Olomouci možnost prohlédnout si několik desítek exponátů nevyčíslitelné ceny pocházejících ze starověkého Egypta, které se po více než třiceti letech alespoň na chvíli vrátily zpět do Olomouce, kde byly původně vystaveny.

Foto: Vlastivědné muzeum v Olomouci

V Olomouci je opět po více než třiceti letech k vidění sbírka arcivévody Josefa Ferdinanda Habsburského.

Článek

V Sálu sv. Kláry Vlastivědného muzea bude už jen do 15. března k vidění jedinečná výstava vzácných předmětů pocházejících ze starověkého Egypta z druhého a prvního tisíciletí před naším letopočtem.

Umělecky pojatá expozice, která se připravovala dlouhé dva roky a je zároveň nejdražší olomouckou výstavou za poslední tři desítky let, představuje návštěvníkům na 150 starožitností, včetně dvou mumií, čtyř sarkofágů a mnohých dalších předmětů, které tvořily pohřební výbavu zemřelých na jejich cestě do podsvětí.

Mezi vystavenými exponáty tak nechybí například skarabi se jménem jednoho z egyptských faraonů vládnoucích ve druhém tisíciletí před naším letopočtem Amenhotepa III., vešebty, což jsou sošky ze staroegyptské pohřební výbavy, erotické předměty anebo třeba kanopy, které v dávných dobách sloužily k uložení vnitřních orgánů zemřelých vyjmutých při mumifikaci.

Všechny vystavené předměty jsou detailně zmapovány včetně fotografií míst, kde byly nalezeny a jsou seřazeny tak, aby návštěvníky co nejlépe seznámily s dějinami egyptologie a výzkumem mumií od 19. století až do současnosti, jak v českých zemích, tak i ve světě.

Největší část výstavy nazvané Poklady starého Egypta tvoří sbírka arcivévody Josefa Ferdinanda Habsburského, kterou si přivezl v roce 1903 z Egypta, a jenž poté věnoval nově vznikajícímu přírodovědeckému muzeu v Olomouci, odkud byla následně v roce 1981 převezena do pražského Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur patřícího pod Národní muzeum.

Expozici doplňuje i osobní korespondence J. F. Champolliona, zakladatele egyptologie, a I. Roselliniho z první moderní egyptologické výpravy ze třicátých let devatenáctého století, na které objevili starý chrám, adresovaná jejich mecenáši Leopoldu II. Toskánskému, jenž na výstavu spolu s dalšími archiváliemi zapůjčil Národní archiv.

Reklama

Výběr článků

Načítám