Hlavní obsah

Pohřeb Václava Klause v podání bystřických divadelníků

Novinky, Jirka Prokeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 7. března se kinosál v Jemnici promění ve velkou televizní obrazovku se státním pohřbem. Jedinečný přenos začne v 19 hodin. Jedná se o divadelní hru Pohřbívání amatérského souboru z Bystřice nad Pernštejnem v režii Markéty Lukáškové. Premiéru měla loni 15. října.

Foto: archiv Bystřické národní divadlo

Inscenace je pojata jako přímý televizní přenos státního pohřbu Václava Klause.

Článek

Inscenace Romana Sikory Pohřbívání je pojata jako přímý televizní přenos státního pohřbu významného českého státníka, kterým není nikdo jiný než bývalý ministr financí, premiér a prezident Václav Klaus.

Inscenace poukazuje na jeho zásluhy a především na to, jak nám všem bude chybět, neboť jeho odchodem vzniká obrovský deficit - česká společnost a politický život nemá a ještě nejspíš dlouho mít nebude tak významnou a celistvou osobnost, jakou byl právě Václav Klaus.

Během živého vysílání mohou diváci vidět osobnosti, jako je například Ladislav Jakl, Petr Hájek, Viktor Kožený, Libuše Benešová a další. Pořadem bude provázet Václav Moravec, Jolana Voldánová a Adam B. Bartoš - zmíněné postavy ztělesní herci souboru. Text hry je politickou satirou, tudíž jakákoli korektnost je mu zcela cizí.

Bystřické národní divadlo (BND) je ochotnický divadelní soubor sestavený z několika kreativních lidí, kteří se rozhodli trávit efektivně svůj volný čas a produkovat divadelní inscenace pro širší veřejnost. Soubor vznikl za podpory města Bystřice nad Pernštejnem, které mu dalo k dispozici kulturní dům jako domovskou scénu. Kromě představení na domácí půdě soubor hostuje i v jiných městech (Prostějov, Velké Meziříčí, Blansko atd.).

Reklama

Výběr článků

Načítám