Hlavní obsah

Pohádky jinak. Emušáci pomáhají k rozvoji emocí dětí

Novinky, Táňa Pikartová

Emušáci pomohou, potěší, naučí. Jsou to vzdělávací hračky, které učí děti jak zacházet s pocity svými i pocity svých kamarádů, spolužáků, sourozenců i rodičů. Prvním z Emušáků je Ferda se svými mouchami.

Foto: www.emusaci.cz

Hračka přivede malé čtenáře do běžných životních situací. Ferda Emušák se v příbězích interaktivní knihy setkává se stejnými pocity jako děti.

Článek

Pohádkové příběhy mají tu velkou výhodu, že jejich hrdinové žijí emocemi, mívají šťastné konce a jsou dobrým příkladem pro reálný život. Pokud je hlavním hrdinou pohádky hračka, která přivede malé čtenáře do běžných životních situací, děti si ji oblíbí.

Ferda Emušák se v příbězích interaktivní knihy pohádek s metodikou pro rodiče setkává se stejnými pocity jako děti. S osamocením, smutkem, žárlivostí, vztekem, ale i radostí, hněvem, důvěrou, strachem i zvědavostí. Velkým přínosem pohádkové knížky Ferda a jeho mouchy je pro rodiče a děti jasné sdělení plyšové hračky, jak s takovými pocity zacházet a zároveň spolupráce rodičů a dětí, vzájemné sdílení příběhů, společné čtení i vzájemné porozumění příčin chování dítěte.

Pro rodiče, který je průvodcem dítěte, je připraven ke každému příběhu návrh, jak s ním nejlépe pracovat, na co se dětí ptát a jak si situace hraček převést do každodenního života. Pro lepší pochopení a ztotožnění se s hlavní postavou knihu doplňuje plyšová hračka s unikátní možností osmi vyměnitelných pocitů v podobě malých plyšových mušek, které se lepí, tak jako ve skutečnosti, na mucholapky.

Každá z nich má výraz tváře odpovídající pocitu, který znázorňují. Mouchy mohou děti používat i v běžném životě, může si s sebou vzít mouchu, která mu pomůže zvládnout nějakou situaci, které se obává. Pro mnoho dětí je sdělení přes hračku mnohem jednodušší, než vyjádření slovy.

Kniha pohádek s metodikou pro rodiče, vznikla ve spolupráci pedagogů, dětských psychologů i rodičů s dětmi. S dítětem si mohou rodiče číst pohádky podle nálady a podle toho, jakou emoci chtějí dítěti přiblížit nebo podle toho, s jakým problémem se dítě aktuálně potýká. Pohádky věcně doplňují otázky a náměty k rozhovorům s dětmi. Pro děti a rodiče, kteří si rádi aktivně hrají, jsou v knize připraveny i další aktivity, třeba hraní scének, ve kterých si mohou nacvičit zvládání konkrétních emocí v bezpečném prostředí domova.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám