Hlavní obsah

Pohádkově vyhlížející hrad Bouzov pozve od května na výstavu Erbovní bestie

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když to tak na první pohled nevypadá, současná podoba hradu Bouzov není zase až tak historicky letitá. Vždyť jeho romantizující přestavba spadá do let 1895 - 1910. Díky tomu patří hrad mezi nejnavštěvovanější památky v České republice a je i vyhledávaným místem našich i zahraničních filmařů.

Foto: archiv autora

Hrad Bouzov z ptačí perspektivy.

Článek

Romanticky a takřka až pohádkově vyhlížející hrad, který se původně jmenoval Búzov a který se nachází v malebné krajině Litovelska a Mohelnicka, byl vybudován na přelomu 13. a 14. století.

Do roku 1696 jej střídavě vlastnili příslušníci různých českých a moravských rodů, pak panství s hradem koupil Řád německých rytířů. Od roku 1945 je majetkem státu. V roce 1999 byl Bouzov prohlášen za národní kulturní památku.

Hrad, který je zařízen a vybaven dobovými obrazy, uměleckými předměty, historickým i na míru vyrobeným nábytkem, budí během prohlídky pocit jako by si jeho majitelé jen někam odskočili.

Dnešní podobu typického výsostně romantického sídla s cimbuřími, arkýři, střílnami a chrliči získal hrad po rozsáhlé přestavbě v letech 1895 - 1910 na popud Evžena Habsburského, tehdejšího velmistra řádu, který také stavbu financoval. Návrh přestavby projektoval architekt Georg von Hauberrisser. Tato rekonstrukce ovlivnila vzhled hradu, protože do původní typické české architektury byla zakomponována celá řada německých prvků.

Vedle dobového vybavení, které sklízí u návštěvníků obdiv, patří mezi další hradní unikáty dva funkční padací mosty a padací mříž, které mohou návštěvníci spatřit v provozu při slavnostních příležitostech – ať už jde o zahájení a ukončení sezóny, vernisáže výstav, či hradní jarmark.

Magické kouzlo činí z Bouzova vyhledávaný objekt pro pořádání společenských akcí, koncertů, divadelních představení, výstav a svateb. Svoji roli si také zahrál v mnoha pohádkách a historických filmech (jako například Kopretiny pro zámeckou paní, O princezně Jasněnce a létajícím ševci, O Janovi a podivuhodném příteli, Mladý Indiana Jones, Fanthagiro a mnohé další).

Další zajímavostí je, že od dubna 2013 se nevidomí a slabozrací spoluobčané mohou seznámit s hradem Bouzovem pomocí tzv. haptického neboli hmatového modelu, který je umístěn v místnosti vedle prodejny suvenýrů. Jeho výrobu financoval Olomoucký kraj a Národní památkový ústav v Olomouci.

Zatímco v dubnu je Bouzov pro návštěvníky otevřen jen o víkendech a svátcích od 9 do 16 hodin, od května bude přístupný denně kromě pondělí, a to od 9 do 17 hodin.

Od května bude na Bouzově také k vidění nová výstavní expozice nazvaná Erbovní bestie, která představí nadpřirozené bytosti z erbů evropské šlechty.

Související témata:

Výběr článků

Načítám