Hlavní obsah

Pohádka O blýskavém prasátku je poslední premiérou Divadla loutek Ostrava v roce 2015

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 27. listopadu v 17 hodin se na hlavní scéně v Divadle loutek Ostrava uskuteční poslední premiéra roku 2015. Pohádku O blýskavém prasátku režíroval, na motivy pohádkové knížky Ester Staré a Martiny Matlovičové Chrochtík a Kvikalka na cestě za blýskavým prasátkem, umělecký šéf DLO Václav Klemens.

Foto: Josef Zajíc

Pohádka v Divadle loutek Ostrava: O blýskavém prasátku. Ostrava 26.11.2015 Z generálky. Chrochtík a Kvikalka.

Článek

Pohádkovou knížku  Chrochtík a Kviklaka na cestě za blýskavým prasátkem napsala česká spisovatelka Ester Stará a slovenská výtvarnice Martina Matlovičová. Za tuto knížku získaly první cenu v soutěži Zlatá stuha 2013. Pohádku zdramatizovala Jana Pithartová.

Režisér, umělecký šéf Divadla loutek Ostrava Václav Klemens připravil pro děti od 3 do 6 let milou pohádku na scéně Michala Hejmovského. Příběh dvou prasátek, která se vydají na cestu za blýskavým prasátkem, hrají především loutky. Živí herci zpívají a děj posouvají vyprávěním.

Pohádka O blýskavém prasátku je příběh o lásce, odhodlání, nebezpečí, hrdinství, přátelství a o domově. Prasátka Kvikalka a Chrochtík žijí spokojeně ve svém domečku spolu s přáteli ve svém okolí. Jednou ovšem Kvikalka zaslechne štěbetat nezbedné a umluvené vlaštovky o tom, že pokud někdo spatří blýskavé prasátko, bude šťastný, až mu srdce poskočí.

 A tak Kvikalka s Chrochtíkem jdou světem, lesem, poli, loukami a hledají. Na cestě potkávají nová neznámá zvířátka, až se nakonec dostanou zpět domů a pochopí, co je to to blýskavé prasátko.

Hudbu k inscenaci napsal Vlastimil Ondruška. V inscenaci hrají Eva Baláková, Božena Homolková, Lukáš Červenka, Aleš Petrič a Robin Ferro.

Doprovodný program k premiéře:

Pátek 27. listopadu nebude jen o divadle. Obě autorky Ester Stará a Martina Matlovičová budou mít dopoledne v 10.30 v dětském oddělení Knihovny města Ostravy besedu o své knize.

Ve foyer DLO bude v 16.30 vernisáž výstavy Martiny Matlovičové. Po premiéře se uskuteční ve spolupráci s knihkupectvím Academia autogramiáda obou autorek - spojena bude s prodejem knih a to taktéž v DLO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám