Hlavní obsah

Podvodníci přišli s novinkou, jak obejít povinné značení lihovin

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podvodníci na severu Moravy přišli na nový způsob, jak obejít zákon o povinném značení lihovin. Celnici odhalili při monitorovací činnosti přes 150 litrů lihovin, které bud´ postrádaly označení kontrolními páskami, nebo byly pásky upraveny pro více použití. Pachatelům hrozí až pětimilionová pokuta.

Foto: CŘ Ostrava
Článek

V úterý 11. října dopoledne pracovnici daňového oddělení Celního úřadu Ostrava sledovali pohyb v jedné ostravské večerce. "Stálo zde vozidlo Ford Tranzit české imatrikulace, které do  prodejny přivezlo zboží – lihoviny a propagační materiál. Řidič vozidla sdělil, že je obchodním zástupcem české společnosti, která se zabývá výrobou a distribucí alkoholických nápojů, především destilátů," uvedla k případu tisková mluvčí Celního ředitelství Ostrava Pavla Zdobnická.

Celníci našli ve voze 123,5 litrů lihovin, které byly označeny kontrolními páskami, nicméně jevily známky opakovaného používání. "Zjistili jsme, že pásky byly upraveny tak, že se daly lehce odstranit, aniž by došlo k nějakému poškození," dodala mluvčí.

V kabině celníci objevili i doklady, ze kterých bylo patrno, že řidič distribuoval zboží i do další prodejny v Ostravě-Porubě, kam vzápětí vyrazili pracovníci skupiny mobilního dohledu. Na místě našli dalších 20 litrů alkoholu, který byl rovněž označen kontrolními páskami upravenými pro další použití.

Souběžně s touto akcí celníci zkontrolovali provozovny v  Českém Těšíně a Havířově, kde odhalili 20 litrů alkoholu. "Lihoviny nebyly označeny vůbec, jednalo se ale o jiný případ, i tentokrát byl ale porušen zákon o povinném značení lihu," konstatovala Zdobnická.

Celníci všechny případy i nadále šetří. Pachatelé ve všech případech neoprávněně nakládali s neznačeným lihem nebo kontrolními páskami. Pokud se jim prokáže vina, hrozí jim za neoprávněné nakládání s neznačeným lihem nebo kontrolními páskami peněžitý trest až do výše 5 milionů korun, nebo propadnutí věci. 

Reklama

Výběr článků

Načítám